Održan pres NVO BDC i Mreže NVO sa sjevera povodom puštanja u rad 5G mreže

 NVO Bjelopoljski demokratski centar u saradnji sa Mrežom nevladinih organizacija sjevera organizovao je danas vanrednu pres konferenciju povodom puštanja u rad 5 G mreže u Bijelom Polju i Beranama od strane Telekoma. 

 “Crnogorski Telekom se obratio Agenciji za elektronske medije i poštansku djelatnost, koja je dala privremenu dozvolu za probni rad 5 G mreže na području opštine Bijelo Polje i to na korišćenje od 30 dana. Takođe, Elektrotehnički fakultet Crne Gore bio je uključen u izradi elaborata, na osnovu koga je i pomenuta Agencija dala saglasnost. Ono što je veoma važno jeste činjenica da taj elaborate nije doživio javnu raspravu pa samim tim građani ova dva grada nijesu upoznati o eventualnim štetnim dejstvima 5G mreže” kazao je direktor NVO BDC Zdravko Janjušević.

On naglašava da je Telekom trebao da dobije saglasnost Opštine kao i svi drugi provajderi, međutim, kako je kazao” obraćanje nadležnim u lokalnoj samoupravi je izostalo”  te je postavio pitanja u  kojoj mjeri šteti zdravlju građana postavljanje 5G mreže, da li je urađena procjena na elektromagnetno zračenje i koliki je uticaj elektromagnetnog zračenja na zdravlje građana.

“Mi smo dobili informacije da se prilikom testiranja i montiranja mreže koristio MT spektar 4G mreže kao i redukcija od 26 giga herca koju ne koristi ni jedan provajder u Crnoj Gori što je jedan od alarma za uključivanje nevladinih organizacija i samih građana” naveo je Janjušević i kazao da ta NVO nije protiv razvoja savremenih tehnologija i inovacija, ali, kako je kazao u vremenu migracija stanovništva, mladih kadrova sa sjevera postavljanje 5G mreže neće omogućiti otvaranje radnih mjesta.

Rukovodilac Mreže nevladinih organizacija sa sjevera Milorad Mitrović je kazao da  sve mreže i bazne stanice koje se postavljaju imaju negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi

“Svaki provajder radi elaborate na procjenu uticaja na životnu sredinu i zdravlje stanovništva, ali niko ne pominje njihov kumulativni uticaj. One tokom testiranja budu u zakonskim okvirima, međutim kada prođe testiranje operateri pojačaju emisije sa tih mreža, a mi imamo sa velikog broja sa tih antena i baznih stanica daleko veće zračenje koje je naravno štetno po zdravlje ljudi” ustvrdio je Mitrović.

 

 

Autorka i foto: Vanja Šabanović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.