Izvorna pjesma šalje poruku ljubavi i zajedništva

Prvi koncert u okviru projekta ,,Festival izvorne muzike,, čiji je nosilac NVO “Muzička baština”  održan je večeras u velikoj sali Centra za kulturu. Sa izvornim pjesmama svih naroda koji žive u Crnoj Gori, bjelopoljskoj publici predstavilo se 12 učenika osnovnih škola .

Kako je kazao direktor te nevladine organizacije, profesor Almir Martinović, festival je organizovan sa željom da sačuvaju od zaborava i promovišu najljepše izvorne pjesme,ali i da ujedno edukuju mlade naraštaje o crnogorskom  muzičkom nasleđu.

Martinović  je kazao da tradicionalna izvorna pjesma ima dušu, šalje poruku ljubavi i zajedništva i uči istoriji naroda.

“Želimo da mlade naraštaje edukujemo o našem muzičkom nasleđu, da im ukažemo na značaj narodne tradicije, da ih naučimo da njeguju i čuvaju muzičku tradiciju svog, ali i drugih naroda. Iz tog razloga smo ove godine okupili osnovce i srednjoškolce koji će održati koncerte u svom gradu, a kao novinu u okviru projekta najavljujemo koncert harmonikaša koji će biti održan krajem juna” kazao je Martinović.

On je najavio da će  koncert  nazvan “Veče bjelopoljske harmonike” biti održan  krajem juna gdje će, pored mladih ljudi koji sviraju harmoniku, nastupiti i naši sugrađani koji su nekada svirali ovaj instrument .

“ Tre­ba na­po­me­nu­ti da je pro­je­kat po­dr­ža­la Op­šti­na Bi­je­lo Po­lje, kroz kon­kurs za do­dje­lu nov­ča­nih sred­sta­va NVO ora­ni­za­ci­ja­ma, na če­mu im se ovom pri­li­kom sr­dač­no za­hva­lju­je­mo”  ka­zao je Mar­ti­no­vić.

 

 

 

Autorka i foto:Vanja Šabanović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE