Uspješno realizovan projekat „Kreni u biznis, zapošljavanje lica sa invaliditetom kod poslodavaca“

Osam lica sa invaliditetom uspješno je završilo obuku za izradu i prodaju predmeta od kože i tekstila i to u okviru projekta „Kreni u biznis, zapošljavanje lica sa invaliditetom kod poslodavaca“, koji je nevladino udruženje „Gluvonijeme osobe“ uspješno realizovalo u parthnerstvu sa DOO „Plavko“ i DOO „Big Boys CO“.

Predstavljajući rezultate, koordinator ovog projekta, Rafet Mulić, istakao je da je glavni cilj ostvaren i to unapređenje profesionalne rehabilitacije i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, a sve radi njihovog ravnopravnog učešća u svim segemntima društvenog života.

„Želim da se zahvalim učesnicima na projektu – licima sa invaliditetom, koja su ovaj projekat prepoznala kao mogućnost za svoju socijalnu i profesionalnu rehabilitaciju. Učesnici su tokom svog radnog vijeka upravo radili na poslovima u oblasti trgovine i izrade konfekcijskih odjevnih predmeta, tako da su svoja znanja i vještine iskoristili za rad kod poslodavaca i u okviru ovog projekta. Takođe, sve ciljeve i planirane aktivnosti ne bi uspjeli ni da sprovedmeo na efikasan način da nije bilo odlične saradnje sa  partnerskim organizacijama, koje su na ovaj način ojačale sopstvene kapacitete i u oblasti projekt-menadžmenta, pa će se i oni u narednom pozivu pojaviti kao aplikanti“, kazao je Mulić.

Predstavnica Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Vesna Vujisić, kazala je na današnjoj završnoj konferenciji da je projekat  ,,Kreni u biznis, zapošljavanje lica sa invaliditetom kod poslodavaca“ podržan od strane ZZZ CG kroz program ,,Finansiranje projekta za zapošljavanje lica sa invaliditetom- grant šeme“.

„U projekat je bilo uključeno osam LSI koja su pohađala tromjesečne obuke za rad kod poslodavaca za zanimanje prodavac/čica, radnik/ca za izradu predmeta od kože i tekstila. Nakon toga, nosilac projekta, odnosno partnerske organizacije,  zaposlile su pet lica koja su najuspješnije savladala obuku u trajanju od pet mjeseci, a nakon toga jedno lice nastavlja zapošljenje  kod partnera na period ne kraći od devet mjeseci. Ovaj projekat od strane ZZZCG je podržan u iznosu od 47421,255€, a izvođač je dužan da obezbijedi 5% učešća, odnosno iznos od 2495,87 kao sopstveno učešće, tako da ukupan budžet projekta iznosi 49917,42€. Ispred Zavoda i u svoje ime izvođaču čestitam na realizovanom grantu i uspješnoj realizaciji ovog projekta“, kazala je Vujisić.

Sajma Kolić, i nakon završetka projekta nastaviće svoj radni angažman kod projektnog partnera D.O.O. ,,Plavko“.

„Iskoristila sam  ovaj projekat da naučim nešto novo, da steknem nova prijateljstva,  a značio mi je i u  finansijskom smislu, jer govoriti o integraciji nas lica sa invaliditetom, nezamislivo je bez ekonomske samostalnosti. Posebno mi je drago što i dalje nastavljam radni angažman i poručujem svim LSI da uzmu učešće u ovakvim projektima, zbog socijalne integracije“, istakla je Kolić.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE