IX REFESTICON u drugoj polovini juna (video)

Deveti Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON, čija je tema Virus 21, kao omaž djelima Borislava Pekića, biće održan u drugoj polovini juna u Bijelom Polju, saopštio je osnivač jedinog festivala fantastike u Crnoj Gori, Dragić Rabrenović.

Gostujući u emisiji „Bestseler Refesticon“, Radija Bijelo Polje, Rabrenović je kazao da će, zbog aktuelne epidemiološke situacije, festival biti organizovan u nešto manjem obimu, nego ranijih godina, ali ipak uz prisustvo velikih književnika fantastike iz Crne Gore i regiona.

„Uprkos tome što i dalje živimo ’pod maskama’, festival će se održati u Bijelom Polju i to u skladu sa u tom trenutku važećim i preporučenim mjerama. Još uvijek se radi na detaljnoj pripremi programa, ali već sada mogu da saopštima da će na IX festivalu biti promovisane knjige koje budemo izdali i to uz prisustvo pojedinih autora. Dakle, festival neće biti u onom obimu kao ranije, trajaće tri ili četiri dana, a pored promocija knjiga, planirani su i okrugli stolovi, a biće i online uključenja autora iz regiona i Evrope“, najavio je koordinator projekta REFESTICON.

Nakon niza istorijskih tema, koje su na najbolji mogući način oživljavale bogatu crnogorsku kulturnu baštinu i povezale umjetnike regiona, ovogodišnja tema se nametnula sama.

„Tema devetog REFESTICON-a je VIRUS 21, kao omaž djelima Borislava Pekića, istaknutog književnika bivše Jugoslavije. To je tema koja obuhvata cijeli svijet više od godinu dana i to zbog  pandemije Korona virusa, a upravo je mnoge podsjetila i na Pekićev roman ’Besnilo’, ali i druga djela fantastike ovog akademika, koja su ostavile dubok pečat i trag u književnosti i upravo će i o njima biti riječi na 9. festivalu fantatsike“, naglasio je Rabrenović.

Istakao je da ovogodišnja tema zapravo postavlja jedno veliko pitanje  - šta je zapravo to virus čovječanstvu?!

„Šta je virus uopšte, da li je to neko nevidljivo stvorenje koje nas opsjeda, napada iz kosmosa, iz našeg organizma , ili iz drugih organizama na planeti? Da li je virus pojava koja se širi svijetom bez obzira na mjere i granice koje ga ne mogu zaustaviti? Sve su to pitanja koja nameće ovogodišnja tema, jer danas kada imamo te bolesti koje ne možemo da spriječimo, koje odnose toliko života, umjesto da se bavimo njima i da učinimo sve kao čovječanstvo da očuvamo našu planetu, mi slušamo i čitamo o ratnim sukobima, koji se dešavaju upravo zbog raznih virusa u glavama nekih pojedinaca“, naveo je osnivač REFESTICON-a.

Rabrenović je napomenuo i da je u toku konkurs za kratke priče, koji će trajati do 1. juna.

 „Produžili smo rok do 1. juna, kako bi zbog ove situacije svi mogli da završe sve priče, a neko možda i da je napiše. Već je i pristiglo dosta priča, ali to je krajnji rok, jer onda krećemo sa pripremom i štampom knjige, od čega i zavisi tačan datum održavanja festivala“, podvukao je Rabrenović, dodajući da će žiri zasigurno i ove godine imati težak zadatak pri odabiru najboljih priča.

On je saopštio da će na IX REFESTICON-u biti  promovisane zbirke priča Virus 21, kako autora iz Crne Gore i regiona, tako i ona u kojoj će se naći priče crnogorskih osnovaca i srednjoškolaca.

„Pored toga, biće promovisane četiri knjige o Ilirima,  knjige naših partnera Adnadina Jašarevića i Alme Zornjić, potom djela naših partnera iz Beograda i Crne Gore. Takođe, biće promovisana knjiga ’Teuta, kraljica Ilira’, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade ’Zlatni zmaj’, Miraša Martinovića“, najavio je koordinator projekta REFESTICON.

Saopštio je i da se radi na pripremi zbrike priča 29 autora iz Crne Gore, koje je iznjedirio REFESTICON, a na devetom festivalu biće predstavljena i internacionlna zbirka autora iz čak deset zemalja Zapadnog Balkana, u kojoj se našla i Rabrenovićeva priča  „Svi smo grešni“.

Rabrenović je u emisiji „Bestseler Refesticon“ kazao da će uskoro biti poznato i ime ovogodišnjeg dobitnika međunarodnog priznanja za doprinos razvoju fantastike.

„Među predloženim kandidatima su i neki od stranih pisaca, dobitnici brojnih priznanja, tako da očekujem da će se proglašenjem ovogodišnjeg dobitnika nagrade ’Zlatni zmaj’ naš festival  izdići još više“, naglasio je on.

Podsjetio je i da su u toku i druge aktivnosti u okviru projekta REFESTICON, među kojima i serijali emisija koje se emituju na talasima Radija Bijelo Polje i to Bestseler Refesticon, Fantastične priče, Zmajevi dolaze, Flash Refesticon.

Realizator projekta REFESTICON 21 je Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, suorganizatori su NVO Akademija društvenih nauka i JU Ratkovićeve večeri poezije. Pokrovitelj festivala je Opština Bijelo Polje.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio i video obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE