Bugarin: Nastava na daljinu je odgovorila zadatku, ali su izostali vrhunski rezultati (video)

Ova školska godina bila je izazovna i za zatonske đake i prosvjetne radnike, primarni cilj je bio očuvanje zdravlja učenika i zaposlenih, a potom i održavanje minimuma procesa rada, kazao je direktor OŠ „Braća Ribar“, Vladimir Bugarin.

Gostujući u emisji „Riječ o školstvu“ Radija Bijelo Polje, Bugarin je istakao da je koncept učenja na daljinu bio jedini izlaz u situaciji epidemiološke krize, ali i naglasio da su zbog njegovih nedostataka izostali vrhunski rezultati.

„Učenje na daljinu bio je jedini izlaz u toj situaciji, kako bi se održao minimum proces rada, ali negativni efekti će tek u nekom narednom periodu biti analizirani. Naravno, takav koncept učenja ima i svoje prednosti, jer učenici stiču jedan vid samostalnosti, uvježbavaju korišćenje online applikacija, uključuju se roditelji i povećava se njihova podrška. Ipak, mnogo je više negativnih efekata, jer nastava je živ proecs u toku kojeg učenici prolaze kroz analitičke saznajne postupke, ne kupe gotovo činjenice, već dolaze do njih, što je i samo po sebi učenje. Ovim se donekle izgubila i ta motivaciona uloga nastavnika, jer upotrebljavajući ocjenu, pohvalu, nagradu, nastavnik motiviše i ohrabruje učenike, iznosti novitete, neobične komparacije, primjere, tako da je sve ono što obogaćuje čas bilo svedeno na online komunikaciju“, kazao je direktor Bugarin.

Izrazio je i zabrinutost zbog posljedica ove situacije i na psihološko zdravlje djece.

„Negativni efekti će tek u nekom narednom periodu biti analizirani, prije svega ta socio-psihološka komponenta izgradnje karaktera djeteta, jer dijete svoj karakter gradi ne samo kroz uticaj roditelja i nastavnika, već i kroz druženje sa ostalom djecom. To su neki fenomeni koji će biti predmet rada ekseprata možda sledeće godine, mada je i ovih posljednjih mjeseci čak i na njihovim licima bila vidljiva ta doza straha, jer su zaista odgovorno prihvatili sva ograničenja i obaveze koje proizilaze iz ovakvog načina rada, manje-više u usvajanju pedagoških ciljeva, ali u ponašanju apsloutno“, podvukao je direktor zatonske škole.

Bugarin je istakao i da su veliki teret na svojim plećima iznijeli prosvjetni radnici, a i roditelji su se takođe vrlo odgovrno angažovali, te su pomagali djeci da usvoje nastavne sadržaje.

„Zadovoljan sam ulogom i roditelja i nastavnika, djeca su se angažovala, ali tradiconalni način nastave ništa ne može zamijeniti“, dodao je on.

Iako je, kako je naveo,  nastava na daljinu odgovorila zadatku da se održi minimum procesa rada, nema govora o vrhunskim rezultatima.

Ipak, uspjeli su da ostvare prilično dobar uspjeh na državnom takmičenju iz matematike.

„U kategroiji šestih razreda, u konkurenciji od 50 đaka iz cijele Crne Gore, Slađana Mihailović je osvojila šesto mjesto, a deseto mjesto Vreva Emina, uz mentorsku pomoć nastavnice Ćorović Fetihe“, napomenuo je Bugarin.

Tokom februara mjeseca, kako je rekao direktor Bugarin, na inicijativu  kabineta Ministarstva prosvjete, učenici zatonske škole obiželjili su stogodišnjicu  od upokojenja Kralja Nikole I Petrovića.

„Naši učenici, uz pomoć nastavnika, pripremili su polusatni video materijal u narodnim nošnjama i to recitujući stihove Kralja Nikole. Dobili smo velike pohvale, tako da smo ponosni i na to“, rekao je Bugarin, dodajući da su u tom projektu učestvovali Vuković Martin, Alen Vreva, Zlajić Nikolina, Džogović Maida, Šabović Emil i Popović Milica.

I na današnjoj smotri recitatora, škola „Braća Ribar“ ima svoje predstavnike,  Popović Milicu, Vukoviću Martina, Tamaru Dangubić, Anđelinu Dangubić.

„Naši učenici pripremaju se i za Regionalni festival fantastčine književnosti REFESTICON, tako da očekujemo da će i ostvariti rezultat vrijedan pažnje“, dodao je direktor zatonske škole.

Direktor škole „Braća Ribar“ kazao je i da ispraćaju još jednu uspješnu generaciju devetaka, ali upisuju i buduće prvake.

„U ovom trenutku u matičnoj školi i četiri područne ustanove imamo 27 upisanih, a proces upisa će trajati do 31. avgusta, tako da je moguće da će ih biti i više“, rekao je on.

Uprkos složenoj epidemiološkoj situaciji, koja je dovela i do ekonomske krize, ove godine radilo se i na unapređenju infrastrukture.

„Mi smo kandidovali više projekata, ali samo je dio realizovan u vrijednosti od 30 000 eura, koji je podrazumijevao zamjenu krovnog pokrivača na zgradi matične škole. Tom investicijom smo premašili 500 000 eura, koliko je uloženo posljednje decenije u školu, školske objekte i opremu“, saopštio je Bugarin.

Kazao je i da je tokom avgusta i septembra sporvodeno instaliranje wi fi mreže, tako da je škola, izuzev dva područna odjeljenja, u potpunosti „pokrivena“ internetom.

„Takođe, zahvalan sam i kabinetu ministarke Bratić, prepoznali su našu inicjativu i dodijelili školi novi školski autobus za prevoz učenika, sa 20 mjesta. Prema najavama koje imamo, do početka nove školske godine biće nam i predat na korišćenje“, najavio je Bugarin.

Saopštio je i da planiraju da upute inicijativu za rekonstrukciju područnog odjeljenja u Prijelozima, a nastaviće i kompjuterizaciju matične škole.

„Nadam se da ćemo u narednoj školskoj godini nadoknaditi sve ono propušteno“, poručio je Bugarin.

 AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio i video obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE