Obilježen Dan dobrovoljnih davalaca krvi, priznanje dobilo 30 humanista

Povodom 11. maja, Dana dobrovoljnih davalaca krvi, u prostorijama bjelopoljskog Crvenog krsta, danas su uručene zahvalnice dobrovoljnim davaocima. Priznanje  je dobilo 30 humanista, koji su ovu dragocjenu tečnost darivali od pet do 30 puta. Prethodno je na odjeljenju transfuziologije Opšte bolnice organizovana akcija davalaštva, u okviru koje je krv darivalo njih devetoro.

Prema riječima Gorana Španjevića, potpredsjednika Kluba dobrovoljnih davalaca krvi, uprkos epidemiji korona virusa  ove godine su uspjeli  da organizuju pet akcija, a sve u u skladu sa epidemiološkim mjerama.

 ,,Od početka godine imali smo jednu opštu akciju davalaštva, a krv su darivali i pripadnici Bratstva pravoslavne omladine, Islamske zajednice, NVO ,,Kan”. Zahvaljujem svima, i pozivam mlade ljude da daruju krv, jer nema ništa bolje niti humanije nego darivati krv za spas nečijeg života”, istakao je Španjević.

Nikola Simović, je samo jedan od dobrovoljnih davalaca koji je danas darivao krv, a prethodno je to učinio još deset puta.  Za Radio Bijelo Polje je kazao da mu je veliko zadovoljstvo što je dio ove humane porodice.

,,Ja ću se lično truditi da se broj dobrovoljnih davalaca krvi povećava iz godine u godinu. Današnje priznanje mi mnogo znači, i drago mi je što mogu da pomognem sugrađanima u nevolji”, istakao je Simović.

Koordinator Crvenog krsta, Mašan Živković, zahvalio je humanistima na svakoj jedinici date krvi, kojom je, kako je istakao,  spašen nečiji život.

U ime Kabineta za transfuziju krvi, dr Dušanka Miladinović, kazala je da se ovaj nacionalni Dan obilježava sa ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebama koje život znače.

,,Dobrovoljni davaoci krvi daju sebe nesebično, kako bi obezbijedili dovoljne količine sigurne i bezbjedne krvi za povrijeđene i oboljele. Uvjerena sam da će naša saradnja i u narednom periodu, biti na visokom nivou”, dodala je dr Miladinović.

Zahvalnice za dobrovoljno davalaštvo krvi danas su dobili: Ratko Jaćimović, Mirko Fatić, Ferid Bahor, Dražen Konatar, Fatmir Dreić, Velimir Španjević, Nikola Simović, Safet Muzurović, Branislav Jelić, Boris Drobnjak, Suad Ljuca, Saša Zeković, Suad Gušmirović, Miloš Ašanin, Danilo Žurić, Adnan Mušović, Senaet Husović, Vesko Rakočević, Radojko Dangubić, Stojan Španjević, Adnan Smailović, Mevludin Hasanović, Arslan Babačić, Milovan Gurešić, Zoran Nedović, Veselin Maksimović, Miško Karadžić, Momčilo Miladinović, Rajko Krgović i Zoran Bulatović.

Autorka i foto: Eldina Bećirović

Foto: Crveni krst Bijelo Polje

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.