Izabrani kralj i kraljica festivala "Kraljevstvo bijelih rada"

Laskave titule ovogodišnjih Princeza i Prinčeva Međunarodnog festivala za djecu pjesnike “Kraljevstvo bijelih rada” uzrasta do IV razreda osnovnih škola odnijeli su Nemanja Puzović iz Beograda za pjesmu „Vjerujem da je dobro jače od zla“ i Lana Čupić iz Podgorice za pjesmu „U skrovišti snova“ . Za Princa i Princezu starijih razreda proglašeni su Ahmed Halilbašić iz Živinica za pjesmu“Majčin oprost“ i Bjelopoljka Staša Obradović za pjesmu „Šapat mojih koraka.

Tako je odlučio tročlanii žiri u sastavu profesorice i književnice: Nataša Andrić iz Sremskih Karlovaca i Sonja Milovanović iz Lajkovca i pjesnik Slobodan Zoran Obradović.

Kako je kazao pjesnik i idejni tvorac ovog sedmog po redu festivala, Slobodan Zoran Obradović, ove godine zbog dešavanja oko epidemije, prisiljeni su da na drugačiji način organizuju manifestaciju , ali da su uz pomoć JU „Ratkovićeve večeri poezije“ i direktora Kemala Musića i volontera uspjeli da upriliče skromno obilježavanje ove već tradicionalne manifestacije. Diplome i Zbornike su poslali poštom nagrađenim učenicima, kako je kazao Obradović, da bi bar djelić svečarske festivalske atmosfere zadržali i poslali drugarima širom regiona.

„Više od 700 pjesama stiglo je na adresu Kraljevstva. Žiri je radio oko mjesec dana i pobijedile su nijanse. Odabrano je sedamdeset radova osnovaca koje su ušle u ovogodišnji zbornik sa najboljim dječijim radovima koji su pristigli na konkurs. Diplome i Zbornici su već su otpremljeni na adrese škola i kuća u regionu, odakle su nam stigli izrazi zahvalnosti i podrške  “ kazao je Obradović i istakao da je Diplome i korice Zbornika vizuelno riješio akademski slikar Dražen Konatar.

Za Stašu Obradović, učenicu VII razreda OŠ „Marko Miljanov iz Bijelog Polja nagrada Princeze je za ponos.

„Sa pjesmom „Šapat mojih koraka“ osvojila sam ovu vrijednu nagradu na koju sam veoma ponosna. Takođe zahvalila bih se mojoj mentorki profesorici Mariji Knežević na nesebičnoj podršci. Pisanjem se bavim od malih nogu, uglavnom pišem prozu, ali i poezija mi jednako draga“ kazala je Staša.

Drugu nagradu osvojila je Danica Čabarkapa učenica IX razreda OŠ“Risto Ratković“ sa pjesmom „Ipak se okreće“. Njena mentorka bila je profesorica književnosti Elvira Hamzić.

„Prijavila sam se sa dvije pjesme, jedna govori o Bijelom Polju, mom rodnom gradu, gradu pjesnika za koji sam neraskidivo vezana, a druga je bila „Ipak se okreće“ koja je osvojila drugu nagradu i koja je ušla u ovogodišnji zbornik Kraljevstva Bijelih rada na šta sam jako ponosna“ istakla je Danica.

I Anđela Grujić, učenica XII razreda OŠ“Dušan Korać“ prvi put je učestvovala na konkursu sa tri pjesme, a jedna je odabrana za Zbornik.

„Poslala sam tri pjesme, jedna je govorila o trenutnoj epidemiološkoj situaciji pod nazivom „Korona“ a druga pod nazivom „Sa ratom nema mogućnosti“ koja govori o užasima rata. Žiri se ipak odlučio za treću pjesmu pod nazivom „ Jesenje čarolije“ i mnogo sam srećna zbog nagrade koja za mene znači dalji podsticaj za pisanje poezije“ kazala je Anđela.

Program je obogaćen nastupom učenika bjelopojske Škole za osnovno muzičko obrazovanje,Darija Sarića, Anje Cmiljanić, Darisa Sijarića i Helene Fatić.

Autorka i foto: Vanja Šabanović

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE