Tončić: Preventivne agrotehničke mjere preduslov dobrog kvaliteta i roda voća (video)

Voće se, u zavisnosti od nadmorske visine, u ovom periodu nalazi u fazi od otvaranja  cvjetova do precvjetavanja, pa je neophodno primijeniti odgovarajuće agrotehničke mjere kako bi se voćne vrste zaštitile od bolesti i štetočina, kaže Vesna Tončić, savjetnica u Republičkoj službi za biljnu proizvodnju.

“Preduslov efikasne zaštite bilja je poznavanje bolesti, štetočina, korova kao i sredstava za zaštitu bilja. Osnovna pravila u programu zaštite voćaka jesu primjena preparata različitih hemijskih grupa i vrijeme primjene. U zaštiti voćaka najvažnija je preventivna primjena sredstava za zaštitu. Prva mjera zaštite koštičavog voća u vegetaciji jeste zaštita od prouzrokovača sušenja cvjetova i rodnih grančica (prouzrokovač gljiva Monilinia laxa). Zaštita  se, između ostalog vrši uklanjanjem i spaljivanje mumificiranih plodova i grana i primjenom određenih hemijskih preparata. Najbolje je  primijeniti preparate na bazi bakra, kao što su Bakarni oksihlorid 50, Cuprozin 35 ili Plavo ulje, čiji je zadatak  da smanje prezimljavajući infekcioni potencijal i izvrše dezinfekciju biljke”, ističe Tončić.

Kada su u pitanju zasadi jabuka, Tončić podsjeća da u fenofazi “mišje uši, na jabuci može doći do infekcije gljivom Venturia inaequalis koja prouzrokuje čadjavu pjegavost lista i krastavost ploda jabuke. Prvi tretmani zaštite se obavljaju u fazi bubrenja pipoljaka nekim od preparata na bazi bakra.

Primjenu agrotehničkih mjera, u ovom periodu je neophodno izvršiti i u malinjacima.

“Nakon vezivanja lastara i obavljene zimske zaštite preparatima na bazi bakra sledeći tretrman je u fazi listanja.U ovom periodu malina se štiti od prouzrokovača ljubičaste pjegavosti i sušenja izdanaka Didymela appylanata, a u tu  svrhu mogu se koristiti preparati na bazi a.m. kaptan kao što su Captan ili Venturin ili a.m. tebukonazol ,preparat Orius, a.m. ditianon  preparat Delan.U ovoj fazi se radi i tretman protiv grinja i insekata i uvu svrhu se mogu koristiti preparti na bazi a.m. deltametrin Decis, a.m. abamektin Akaristop, Amon i dr”, navodi Tončić.

Ona podsjeća voćare  da se za vrijeme i nakon primjene preparata moraju pridržavati svih mjera opreza prilikom rada sa sredstvima za zaštitu bilja. “Treba detaljno pročitati uputstvo za primjenu preparata, nositi zaštitnu opremu kao i postupati sa ambalažom u skladu sa zakonskim procedurama”, savjetuje Tončić.

Repriza emisije “ O selu i poljoprivredi ” biće emitovana na program Radija Bijelo Polje od 20:15 časova

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska relaizacija: ZoranRakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE