Bjelopoljski maturanti danas polažu eksternu maturu sa maskama

Učenici završnih razreda Gimnazije, Srednje stručne i Elektro–ekonomske škole danas polažu ispite iz eksternog dijela maturskih i stručnih  ispita. Kako su kazali direktori tih vaspitno-obrazovnih ustanova, u učionicama se poštuju mjere Instituta za javno zdravlje i resornog ministarstva u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.

Direktor Gimnazije "Miloje Dobrašinović", Nebojša Rovčanin ističe da će danas 154 učenika te škole polagati eksterni ispiz iz Crnogorskog-srpskog-bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti.

“Naši učenici su se i tokom pandemije organizovali sa svojim profesorima, tako da se nadam da će uspješno obaviti testiranje kao i predhodnih godina. Nakon ovog ispita maturanti će proći testiranje i iz Engleskog jezika i Matematike koje će se održati  9., odnosno 28. maja” kazao je Rovčanin. On je istakao da se dva učenika te škole nalaze u izolaciji zbog korona virusa te da će se za njih polaganje eksternog ispita organizovati u junu.

Direktor Elektro-ekonomske škole Miodrag Bato Ivezić je kazao da će iz te škole 164 maturanta danas takođe proći testiranje iz Crnogorskog-srpskog-bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti.

“Ispiti su organizovani prema preporukama Instituta za javno zdravlje, među kojima je držanje obavezne distance od dva metra,raspored sjedenja po redovima koji osigurava maksimalnu fizičku distancu i dezinfekciju. Naredni termini za polaganje ispitita su 8. i 19. maja kada će se organizovati polaganje Engleskog jezika i Matematike”, naveo je Ivezić i dodao da će se polaganje stručnih ispita organizovati u junu.

Kako je ranije najavio direktor Srednje stručne škole Semir Balić, u toj vaspitno obrazovnoj ustanovi eksternu provjeru znanja proći će oko 100 učenika .

Naši sagovornici su naveli da su ove godine, u odnosu na prošlu, test-administratori iz drugih srednjih škola.

Maturski ili stručni ispit je standardizovana eksterna provjera školskih postignuća kojom se želi utvrditi u kojoj su mjeri učenici dostigli nacionalne standarde znanja, navedene kroz ciljeve obrazovnih programa.

 

Autorka: Vanja Šabanović

Foto: arhiva RBP

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE