Dr Idrizović: Pandemija korona virusa svakog zdravstvenog radnika učinila je jačim (video)

Pandemija koronavirusa značajno je uticala na rad izabranih doktora i povećala obim njihovog posla, jer su pored brige o svojim redovnim pacijentima, jednom nedjeljno angažovani i u kovid ambulanti Doma zdravlja, kazala je dr Adisa Idrizović, izabrani ljekar.

Gostujući u emisiji „Tajne zdravlja“ Radija Bijelo Polje, ona je govorila i o načinu na koji funkcioniše primarna zdravstvena zaštita poslednjih godinu dana, i koliko dnevno, pregledaju pacijenata .

„Primarna zdravstvena zaštita je„kapija zdravstvenog sistema“, i u situaciji pandemije korona virusa, izabrani ljekari su podnijeli i najveći teret. Prvo smo se suočili sa nečim nepoznatim,  a  onda smo,  trebali  da edukujemo  naše pacijente a i mi da se edukujemo. Na kraju, možemo reći da smo svi u ovoj situaciji postali jači, naučili dosta toga novog a i dalje učimo, ali, svakako, jeste ostavilo traga na sve na nas i na naš posao. Veći je i broj pacijenata, pa tako, u zavisnosti od okolnosti, godišnjeg doba i vremenskih prilika svakodnevno, tokom jedne smjene pregledamo od 50 do 100 pacijenata“,kazala je dr Idrizović.

Na pitanje „šta je drugačije u odnosu na godinu ranije“, doktorka  ističe da  svaki izabrani ljekar,  pored brige o svojim redovnim pacijentima  jednom nedjeljno bude  angažovan i u kovid ambulanti.

„Svaki  dan  prije  i nakon rada u kovid  ambulatni ispunjen  je stresom, jer ne znamo šta nas  čeka. Iako  je u pitanju jedna ista bolest svaki pacijent  od  njih 60-70 koliko pregledamo toga dana reaguje na drugačiji način. Svi oni ponaosob zahtijevaju posebnu pažnju i tretman, pa i uslučaju nervoze ili povišenog tona nekog od pacijenata, mi moramo  imati razumijevanja i strpljenja za  svakog od njih, jer su s razlogom uplašeni za svoje zdravlje“, poručila je dr Idrizović.

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE