Hrapović: Psiho-socijalna podrška posebno važna u ovim teškim vremenima (audio)

Porodica je u današnje vrijeme suočena sa brojnim teškoćama i problemima, a pandemija korona virusa dodatno je poremetila njeno funkcionisanje, što je i bio jedan od razloga za pokretanje projekta “Psihosocijalna podrška u teškim vremenima”, saopštila je Azra Hrapović iz NVO “Đakom Adriatic”.

U emisiji “Šta može NVO”, Radija Bijelo Polje, Hrapović je istakla da je pandemija uticala na živote svih nas, ali i dovela do brojnih poremećaja u društvu, te je psiho-socijalna pomoć danas potrebnija nego ikada.

“Usljed pandemije izmijenjeno je  svakodnevno normalno funkcionisanje porodice i društva, došlo je  do socijalne izolacije, što je izazvalo brojne poremećaje, koji najviše dolaze do izražaja u porodicama u krizi. Takođe, vlada i finansijska kriza, tako da dolazi do nezadovoljstva roditelja, nervoze, ali i nasilja u poriodici, sa jedne strane od roditelja, koji na taj način ispoljavaju svoje nezadovoljstvo, ali sa druge strane i od mladih, koji su zatvoreni, izolovani.  Sve to utiče na razvijanje negativnih navika i izražavanje agresije koja je akumulirana boravkom u zatvorenom prostoru“, navela je Hrapović.

Istakla je i da su propisane epidemiološke mjere postale okidač agresivnog ponašanja i kod roditelja i kod djece.

„S toga je i ovaj projekat ’Psihosocijalna podrška u teškim vremenima’ usmjeren ka eduakciji u načinu pružanja psihosocijalne podrške u teškim vremenima, kako je ovo danas“, naglasila je Hrapović iz NVO “Đakom Adriatic”.

Kako je saopštila u telefonskom intervjuu, ciljna grupa ovog projekta jeste porodica, odnosno roditelji djece  koja ispoljavaju probleme u ponašanju , porodice u kojima je bilo prisutno nasilje ili zanemarivanje djece, kao i porodice u kojima su roditelji uživaoci psihoaktivnih supstanci. Pored njih, tu su i samohrani roditelji koji se suočavaju sa brojnim problemima – nazposlenost, neriješeno stambeno pitanje, diskriminacija i stigmatizacija, nedostatka novca...

„Dakle, imperativ ovog projekta je edukacija djece i roditelje, odnosno staratelja, kako bi se spriječilo nasilje i kako bi se što bolje suočili sa situacijom u kojoj se nalaze. Želimo da im kroz niz  informativnih i edukativih emisija damo savjete korisne za prevazilaženje svakodnevnih teškoća sa kojima se sureću, a posljedica su aktuelne epidemiološke situacije. Naš cilj je da im pomognemo da riješe krizu u svojoj porodicu, što bi za rezultat imalo da svako dijete dobije šansu za normalan razvoj, kao i očuvanje mira, mentalnog zdravlja, koje je ključni osnov zdrave porodice“, podvukla je Hrapović.

Projekat “Psihosocijalna podrška u teškim vremenima”, kako je kazala, oslanja se na strateška dokumenta na lokalnom nivou, ali i na međunarodna, koje tretiraju ovu problematiku.

„Posebno smo se osvrnuli na prava djeteta, posmatrajući slučajeve koji se dešavaju u Crnoj Gori i regionu, kao što je nedavni slučaj djevojčice od dvije i po godine, koja je preminula nakon što su porodični sukobi eskalirali u agresivno ponašanje majke prema djetetu. Takođe, imamo i prošlogodišnji primejr, gdje je majka petomjesčnu bebu, zajedno sa očuhom, zlostavljala, nakon čega je beba preminula od posljedica. Dakle, vrlo često u novinskim člancima možemo naići na takve primjere, zato je neophodno da edukujemo okruženje, da znaju da dijete ne smije biti podvrgnuto tjelesnom kažnjavanju, ili bilo kakvom drugom okrutnom i ponižavajućem postupanju. Dostojanstvo djeteta je neprikosnoveno i svi su dužni da ga poštuju i štite“, poručila je Hrapović, dodajući da će kroz pomenuti serijal emisija raditi i na promovisnjau zakona, prava i obaveza, kako roditelja, tako i djece.

Napomenula je i da su se tokom kreiranja prosjekta oslonili i na istraživanja UNDP-a o nasilju u porodici i nasilju ženama, radi razumijevanja opšteg konteksta crnogorskog društva i načina na koji se vrednuje očuvanje porodične zajednice, čak i u nepovoljnim vremnima.

„Oko 41 % građana u kriznim periodima daje prednsot očuvanju baraka, a ne očuvanja prava pojedinaca, što govori da građani smatraju da očuvanjem braka direktno utiču na ostvarivanje dobrobiti djece“, navela je Hrapović.

Nažalost, kako je istakla, uloga porodice danas je znatno drugačija, „novo vrijeme“ dovelo je do poremećaja moralnih vrijednosti, a primat u u formiranju razvoja djeteta preuzelo je okruženje.

Projekat “Psihosocijalna podrška u teškim vremenima” NVO „Đakomo Adriatic“ realizuje u saradnji sa NVU Centar sjevera, a uz podršku Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Dulović

Foto: ARHIVA RBP

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE