Lokalni parlament usvojio Zaključak kojim se traži više novca za finansiranje kapitalnih projekata u Bijelom Polju

Skupština opštine Bijelo Polje uputiće Zaključak kojim se predlaže Skupštini Crne Gore - Odboru za ekonomiju, finansije i budžet da podnese amandman na Predlog Zakona o budžetu Crne Gore za 2021. godinu, kojim bi se planirao veći iznos finansijskih sredstva u kapitalnom budžetu za nastavak realizacije kapitalnih projekata na teritoriji opštine Bijelo Polje - Ski centar Cmiljača,  Đalovića pećina i Srđevac-Lozna-Sušica.

Takvu odluku na XXI zasjedanju lokalnog parlamenta podržala su 24 odbornika, nakon što su sjednicu napustili predstavnici opozicionih partija, osim URA-e i SDP-a.

Predsjednik Opštine, Petar Smolović, kazao je da sredstva za završetak  kapitalnih projekata na području naše opštine, predložena   zakonom o budžetu za ovu godinu, nijesu dovoljna. 

“S obzirom na to da su već zaključeni ugovori za nastavak radova na pomenutim projektima, po kojima je ugovorna vrijednost mnogo veća od  iznosa planiranog Predlogom Zakona o budžetu, odlučili smo da na ovaj način, kao legitimni i  demokratski izabrani predstavnici građana, uputimo Zaključak, kako bi pokušali da izdejstvujemo amandman  kojim bi se vratio onaj iznos sredstava, koji je ugovoren i potreban da se završe projekti”, kazao je predsjednik Smolović.

Istakao je da bi se završetkom projekata - Ski centar Cmiljača,  Đalovića pećina i Srđevac-Lozna-Sušica, po planiranoj dinamici, koja je predviđena do kraja ove, odnosno tokom 2022.godine, valorizovali turistički potencijali Bijelog Polja, povećala zaposlenost stanovništva i zaustavilo dalje iseljavanje, te omogućila perspektiva daljeg razvoja Bijelog Polja.

Smolović je podsjetio i dokle se stiglo sa realizacijom projekata, i koliko je novca još potrebno za njihov završetak.

“Procijenjena ukupna vrijednost investicije Ski centar na lokalitetu Cmiljača – iznosi 28 miliona eura.  Ugovoreni su  radovi u vrijednosti od 21 milion eura, a do sada je realizovano 16,4 miliona eura.  Iz zaključenih ugovora  potrebno je da se realizuje još 4,6 miliona eura, i ugovori još 7 miliona za završetak ukupne investicije.  Međutim, Predlogom kapitalnog budžeta predviđeno je samo 68.000 eura za 2021.godinu”, kazao je Smolović.

Kada je riječ o Đalovića pećini,  njena ukupna vrijednost je 25 miliona eura.

“Do sada su ugovoreni radovi u vrijednosti od 20,6 miliona eura, od čega je realizovano 12,4 miliona eura. Iz zaključenih ugovora potrebno je da se realizuje još 8,2 miliona eura, i ugovori još 4,4 miliona za završetak ukupne investicije”, kazao je prvi čovjek bjelopoljske opštine, napominjući da je Predlogom kapitalnog budžeta predviđeno 2,5 miliona eura za 2021.godinu.

Ukupna vrijednost rekonstrukcija puta Srđevac-Lozna-Sušica iznosi 8,1 milion eura.

“Ugovoreni su radovi od 2,46 miliona eura, treba da se realizuju još 2,46 miliona eura, a potrebno da se ugovori još 5,64 miliona eura za završetak ukupne investicije. Predlogom kapitalnog budžeta predviđeno 210.000,00  eura za 2021.godinu”, saopštio je predsjednik Smolović.

 

On je istakao da su to višegodišnji  državni projekti, te da su svi podaci o njihovoj realiazaciji javno dostupni.

Predsjednik Opštine je i rekao,  da niko nema pravo da na ovaj način uništava Bijelo Polje i da se to ne smije dozovoliti.  

“Osjećam da je ugroženo sve ono što radimo godinama, ja sam dužan da dignem glas, pokušao sam sve da objedinim, da isključimo političke komentare, ali su neki dobili instrukcije da treba glasati protiv razvoja Bijelog Polja. Ipak, Bjelopoljci vole svoj grad i kraj, a ostaće  sramnim imenom zapisan onaj, koji glasa protiv njegovog razvoja”, poručio je Smolović.

Podsjetio je i da je Vlada Duška Markovića uložila preko 40 miliona u Bijelo Polje.

“Zar treba da se zadovoljimo sa  2000 eura, ako znamo da je prethodna vlada uložila 40 miliona.  Je li ovo način da se narod otjera iz Bijelog Polja i Crne Gore i da im se zabrani povratak  na svoja ognjišta, zapitao se predsjednik Opštine i poručio da niko nema pravo ga ugasi perspektivu Bijelog Polja.

Odbornicima u parlamentu obratio se i predsjednik MZ Ravna Rijeka,  Hadži Dragiša Jeremić, koji je takođe izrazio zabrinutost zbog takvog Pedloga Zakona o budžetu za 2021. On je kazao da su mještani  prepoznali značaj ovog projekta, kupili veliki broj parcel  kako bi započeli porodični biznis, i stvorili uslove za bolji život.

“Ali, ako se podrži takav predlog budžeta, to znači  bačen do sada uloženi rad, trud i novac. Zabrinuti smo da će nastati ogromna šteta,  te stoga  vjerujemo da će Opština  uraditi sve što je u njenoj moći ,kako bi u saradnji sa Vladom obezbijedila nedostajuća sredstva”, kazao je Jeremić.

Vesna Pavićević iz DPS-a poručila je da nikada neće odustati od borbe za bolji život građana Bijelog Polja.

“Mnogi su  prodavali svoje kuće i kupovali imanja na Bjelasici, podizali  kredite, ulagali ušteđevine, jer ti projekti omogućavaju  razvoj Bijelog Polja. Zato, ne smijemo da ćutimo, naš zadatak je borba za svakog građanina, a ako i postoji sumnja da je nešto rađeno nezakonito,  zahtijevam od nadležnih organa da provjere svaki uloženi euro”, navela je Pavićević. Poručila je, i da su svi  oni, koji ne daju glas za Bjelasicu i Đalovića pećinu, protiv građana Bijelog Polja.

Odbornik DPS-a, Admir Mustajbašić, kazao je da u ovakvim trenucima treba zaboraviti na sve političke i druge razlike.

“Ovo treba da uradimo kao Bjelopoljci, kao lokal-patriote, kako bi ostali upamćeni kao ljudi koji nijesu dozvolili da se zaustave kapitalni projekti, pa čak i u trenutku korona krize i finansijske nestabilnosti”, kazao je Mustajbašić.

Razočaran, ali ne i  iznenađen, bio je i odbornik Ćemal Zoronjić iz DPS-a, koji smatra da nova vlada vodi revanšističku politiku prema sjeveru i opštinama u kojima nijesu na vlasti.

Njegov partijski kolega, Abaz Kujović poručio je  da zajednički moramo graditi Bijelo Polje u kojem se ostaje,a ne ono iz kojeg se odlazi.

“Realizacijom tih projekata Bijelo Polje  bi postalo značajna turistčka destinacija,  te zato moramo uraditi sve kako bi  oni bili završeni”, naglasio je on.

Da svi moraju biti jedinstveni i jaki u borbi za bolji život u Bijelom Polju smatra i odbornik Dževad Omerović.

“Ovo je njihov pokušaj da se obračunaju sa građanima Bijelog Polja, ali  im  mi, nećemo dozvoliti da se igraju sa nama.  Došli smo skoro do kraja, i ne smijemo dozvoliti da nas sada zaustave”, poručio je Omerović.

I Alija Durović iz DPS-a je kazao da sva tri ova razvojna projekta znače život na svom ognjištu, nove ideje, nove vrijednosti i bolji standard.

“ Umjesto, da danas ovdje raspravljamo o novim projektima, mi obustavljamo one, za koje smo se zajedno borili, i na koje smo dugo čekali”, rekao je Durović.

Odbornik Haris Malagić iz DPS-a je  kazao  da se na ovaj način ne  ugrožavaju samo projekti, već se i želi devastirati opština Bijelo Polje.

I Vladan Rudić iz DPS-a je mišljenja da se ne smije dozvoliti da se projekti ne finalizuju, jer će  od njih  najveću korist  imati  upravo građani .

Nedžad Mehović iz BS kazao je da na ovaj način Vlada pokazuje nebrigu  o manjinskim narodima koji uglavnom žive na sjeveru.

Adnan Striković iz SDP-a poručio je  da će uvijek glasati za sve projekte koji su važni za građane Bijelog Polja.

“Sve što je započela prethodna vlada ova mora nastaviti,  ali, sudeći po Predlogu Zakona o budžetu,  nijesmo sigurni da će tako biti”, istakao je, između ostalog Striković.

 

Marko Ljujić iz Demokrata kazao je, da nijednim svojim djelovanjem, niti su, niti će, zaustaviti realizaciju projekata u Bijelom Polju.

“Niko nas ne može optužiti da smo protiv razvoja naše opštine, mi ćemo raditi na tome da se obezbijede sredstva za nastavak ovih projekata, ali, ne želimo da učetvujemo u zajedničkom Zaključku sa DPS-om,  jer smo izgubili povjerenje u njih”, rekao je Ljujić.

Idriz Mahmutović iz SDP-a je rekao da je ovo je politička odluka Vlade, donesena radi iseljavanja stanovništva.

“Ako nema investicija, nema ni života, a, ovakvim odlukama,  oni žele zaustaviti razvoj Bijelog Polja”, kategoričan je Mahmutović.

Da nekome nije u interesu da se završe projekti Ski centar Cmiljača,  Đalovića pećina i Srđevac-Lozna-Sušica, smatra  i Azem Idrizović iz SD-a.

Na drugoj strani, odbornica Suada Zoronjić iz URA-e smatra da je lokalna vlast pokazala nemoć da završi započeto.

 “Građanima treba da bude jasno da sve što ste započeli nijeste završili.  Više ste radili za sebe, nego za njih. Treba izvršiti detaljnu analizu koliko je bilo planirano novca za  realizciju projekata, kako je planirana i obezbijeđena finansijska konstrukcija,i  da li su sredstva namjenski korišćena”, kazala je Zoronjić, dodajući, da je najgore to,  što je građanima  “ukradena” nada  u bolje sjutra.

Podsjetimo, na samom početku sjednice, sa dnevnog reda skinuta je prva tačka - Zaključak kojim se predlaže Vladi Crne Gore - Ministarstvu finansija i socijalnog staranja da obezbijedi veći iznos finansijskih sredstva u  kapitalnom budžetu Crne Gore za 2021. godinu za nastavak realizacije kapitalnih projekata na teritoriji opštine Bijelo Polje (Ski centar Cmiljača  i Đalovića pećina) koji su od suštinskog značaja za razvoj Bijelog Polja i zaustavljanje daljeg iseljavanja stanovništva.

 

 

Autorka: Sanja Dulović 

Foto: Vladimir Jelić

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE