Dr Bulatović: Svako drugo dijete ima deformitet zuba ili vilice (video)

Svako drugo dijete iziskuje potrebu za nošenjem nekog ortodontskog pomagala, a najčešći razlozi odlaska stomatologu pored karijesnih zuba jesu nepravilnosti zuba odnosno, orofacijalne regije, kazala je dr Biljana Bulaltović, specijalista oralne hirurgije.

Gostujući u emisiji „Tajne zdravlja“, Radija Bijelo Polje, dr Bulatović je istakla da se one najčešće ispoljavaju u vidu nepravilnosti zuba, nepravilnosti odnosa između zuba i odnosa prema gornjoj i donjoj vilici, kao i odnosa između gornje i donje vilice.

„Ono što je najčešće motiv za dolazak kod stomatologa i za traženje ortodontsksih pomagala, jeste nepravilan položaj zuba, kada roditelji uočavaju  da njegovo dijete nema pravilan položaj zuba u zubnom nizu, i drugi razlog jeste, i onda, ukoliko je evidentan nepravilan odnos gornje i donje vilice, te lice ne izgleda pravilno, onako kako bi trebalo da izgleda. To su deformiteti lica i vlice. Što se tiče nepravilnosti položaja zuba, najčešće su to malpozicije zuba u koje se ubrajaju rotacije zuba, nedovoljno nicanje  ili previše iznicanje zuba, nedobijanje određenog zuba kada se očekuje i, transpozicije, što se najčešće uočava od strane stomatologa ili ortodonta. To su najčešći motivi kada roditelji dovedu dijete kod stomatologa“, naglašava dr Bulatović.

Ona kaže, da su tjeskobe zuba ono,što se najčešće dijagnostikuje u stomatološkoj ambulanti.  

„Tjeskoba zuba može biti  urođena i stečena. Urođena nepravilnost je u onim slučajevima kada imamo veći broj zuba, ili su oni većeg oblika u odnosu na zubne nastavke gornje i donje vilice, zatim, rastresitost, kada postoji višak prostora,  koji može da nastane kao posljedica neuravnoteženog odnosa između veličina stalnih zuba i zubnog nastavka vilične kosti ili kao posljedica anodoncije, što znači, da uopšte ne postoje stalni zametci stalnih zuba i oni ne mogu da niknu. Druga nepravilnost je u slučajevima kada je jedna vilična kost manje a druga više razvijena, poput ukrštenih zagrižaja. Postoji i skeletni deformiteti, odnosno, apsolutni nesklad između donje i gornje vilice“, ističe dr Bulatović.

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska relaizacija: Milan Knežević

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE