Brojne sportske manifestacije u Bijelom Polju, ukoliko epidemiološka situacija to dozvoli (video)

U cilju popularizacije i promocije atletike, kao i omasovljenja ovog sporta u Bijelom Polju, predstavnici Atletskog saveza Crne Gore i Centra za sport i rekreaciju dogovorili su organizaciju atletske trke, koja je zakazana za 21. maj, kada se i obilježava Dan nezavisnosti Crne Gore.

Gostujući u emisiji „Sportski magazin“, Radija Bijelo Polje, direktor  Centra za sport i rekreaciju, Marko Maslovarić, saopštio je da će se ta sportska manifestacija održati pod geslom Dani atletike u Bijelom Polju, a nadaju se da će ova trka postati tradicionalna, te da će biti uvrštena i u kalendar Atletskog saveza Crne Gore (ASCG).

„Takva manifestacije bila je aktulena početkom ’80ih u našem gradu, što je dovelo do masovnih upisa u tadašnju školu ateltike „Jedinstvo“. Vođeni tim iskustvima, a uvažavajući  i samu ’kraljicu sporta’, kao i rezultate našeg AK „Jedinstvo“, imamo želju da omasovimo taj sport i da dodtano radimo na njegov promociji, a organizacija ove trke samo je jedna od planiranih aktivnosti“, istakao je Maslovarić.

Ipak, održavanje trke, kako je rekao, zavisiće od epidemiološke situacije u gradu, ali i državi.

„Uželjeli smo se svi tih sportskih dešavanja, ali sve će zavisiti od  epidemioloških uslova, jer su oni glavni preduslov za organizaciju ove atletske trke. Ovih dana ćemo formirati organizacioni odbor i tim koji će pažljivo kreirati ovaj sportski događaj, ali ako želimo da se on i održi, moramo svi dati doprinos i to prije svega odgovornim ponašanjem, poštujući sve epidemiološke mjere“, podvukao je  direktor  Centra za sport i rekreaciju.

Maslovarić je saopštio da će trka biti regionalnog karaktera, ali imaće više segmenata.

„Pored tog takmičarskog dijela, gdje će učešće uzeti atletičari iz Crne Gore i zemalja regiona, veoma važan segment jeste i ’trka zadovoljstva’ u kojoj će učestvivati svi zainteresovani od 7 do 77 godina, a planiramo i trku školaraca, odnosno učenika osnovnih škola. Vjerujemo da će ova atletska trka ostvariti svoj puni efekat i to ne samo u smislu promocije atletike, već i uopšte zdravih stilova života“, naveo je on.

I za 2021. godinu Centar za sport i rekreaciju kreirao je sadržajan i raznovrtan plan rada, ali, Maslovarić je ponovio, da će njegova realizacija zavisiti od epidemiološke situacije.

Poseban akcenat, kako je kazao, jeste na sportskoj infrastrukturi.

„Mi smo i u prethodnoj godini išli u tom smjeru razvoja sportske infrastrukture, pa smo uprkos složenoj zdravstvenoj situacija uspjeli da realizujemo niz manjih projekata, čiji će efekti tek biti vidljivi, naročito kada prođe sve ovo sa virusom, jer će sport biti jedan dobar ventil da se vratimo u normalu. Prošle godine smo sa tadašnjim Ministarstvom sporta rekontruisali košarkaško igralište na u Nikoljcu, u prvobitno stanje smo vratili i sportski poligon ispred Srednje elektro-ekonomske škole, a izvršili smo i određene nabavke rekvizita za one terene koji će u ovoj godini biti rekonstruisani. Dakle, planiramo izgradnju novog sportskog poligona u naselju Ribarevine, uputili smo inicijative prema novoj Upravi za sport koje se tiču adaptacije sportskog poligona ispred škole u Rasovu, a planiramo rekonstrukciju fiskulturne sale u Srednjoj stručnoj školi. To su sve neki mikro projekti čiji će efekti tek biti vidljivi po završetku epidemije“, najavio je Maslovarić.

Naglasio je i da je izgradnja pomoćnog fudbalskog terena jedan od prioriteta kada je riječ o sportskoj infrastrukturi.

„Kvalitetna sportska infrastruktura je preduslov razvoja sporta, te ćemo u tom kontekstu raditi i na izgradnji pomoćnog fudbalskog terena. Već dva mjeseca imamo česte sastanke na kojima razmatramo alternativna rješenja, jer teren na Patkovoj otoci zavisi od izgradnje obaloutvrde tako da moramo imati i druge opcije. Čim budemo imali neke konkretne informacije, obavijestićemo javnost“, rekao je Maslovarić.

Najavio je i niz sportskih manifestacija koje su planirane za ovu godinu.

„Već smo organizovali antropološko testiranje bjelopoljskih sportista, drugi put za redom, što je jako važno za njihov dalji napredak. Podržali smo organizaciju škole skijanja u Kolašinu, planiramo organizaciju manifestacije „Jedinstvo za pet“ u okviru koje ćemo locirati pet mjesta u ruralnim područjima, gdje će tokom pet nedjelja isto toliko naših sportskih klubova organizovati treninge za mlađu populaciju iz tih predjela. Planom je predviđena i Nedjelja sporta na Limu, koju ćemo organizovati  uz podršku TO Bijelo Polje, nastavljamo sa školom kajaka. Takođe, ove godine ćemo obilježiti značajan jubilej – 50 godina turnira „Vaso, Šaban, Momo“, organizovaćemo basket turnir 3x3, a novina je i Evropska nedjelja sporta – Be active, u okviru koje ćemo promovisati naša dva najveća dragulja –Bjelasicu i Đalovića pećinu“, saopštio je direktor  Centra za sport i rekreaciju, Marko Maslovarić.

Podrška klubovima, kao i najuspješnijim sportistima, ni ovoga puta neće izostati.

„Planiramo sufinanisranje sportskih organizacija, već ovih dana će biti raspisan javni poziv. A  uprkos teškoj godini,  naši sportisti su postigli sjajne rezulatte, posebno bokseri učešćem na Evropskom šampionatu, tako da će biti raspisan i konkurs za dodjelu sportskih stipendija“, rekao je Maslovarić.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević, Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE