Ličina: Zločin u Štrpcima ne smije biti zaboravljen (video)

Minutom ćutanja, molitvama i polaganjem vijenaca na spomen obelisk “Sat života” u Bijelom Polju obilježeno je danas 28 godina od otmice i zločina nad 20 putnika iz voza u stanici Štrpci.

Rodbina i prijatelji otetih putnika iz voza Lovćen 671 poručili su da i nakon dugog niza godina i dalje iščekuju pravdu od sudova u Sarajevu i Beogradu te da je takav odnos nadležnih organa neoprostiv.

“Ali naše nezadovoljstvo se ne završava samo na tome. Uvjerili smo se da se sudi samo neposrednim dželatima, ali ne i onima koji su zločin planirali, instruisali i pratili njegove političke efekte. “kazao je sin otetog Iljaza Ličine, Demir.

On je naglasio da je bol višestruk jer nepronalazak posmrtnih ostataka, nedobijanje statusa civilnih žrtava rata čine da zločin u Štrpcima posredno traje i da ne smije biti zaboravljen.

“Sa ovog mjesta ću poručiti da se ovaj zločin nikada neće zaboraviti, da će kao crna tačka retrogradne ideologije postati štivo koje će nove generacije podsjetiti na zlo koje je učinjeno i u njima buditi onu svijetlu stranu dobročinstva” naveo je Ličina.

Pronalazak posmrtnih ostataka svih ubijenih putnika otetih 27. februara 1993. godine iz voza u Štrpcima za Ragiba Ličinu, koji je pronašao tijelo svog brata, veoma je važno zbog smiraja svih porodica.

Poslanik Bošnjačke stranke Amer Smailović je kazao da posebno zabrinjava izostanak volje da se pronađu posmrtni ostaci svih stradalih te da će zločin ostati upamćen po stradanju nedužnih ljudi.

“Ostaće upamćeno da su nedužni ljudi stradali samo zbog svog imena. Na državnim institucijama je da što prije procesuiraju nalogodavce i počinioce ovog strašnog zločina. To nije pitanje samo kažnjavanja zločinaca, već je to moralna i civilizacijska obaveza svih u Crnoj Gori i regionu. Posebno zabrinjava izostanak volje da se pronađu posmrtni ostaci svih stradalih i na taj način da se ublaži bol porodicama” naveo je Smailović.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su predsjednik opštine Petar Smolović i predstavnici lokalne uprave, predstavnici političkog i javnog života Bijelog Polja kao i veliki broj građana.

Podsjećamo, 27. februara 1993. godine pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, u mjestu Štrpci oteli su grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd-Bar. Tog dana, oteto je 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedna nepoznata osoba, koji su potom ubijeni, a većina njih bili su građani Srbije ili Crne Gore.Iako je nekoliko direktnih izvršilaca osuđeno, još se ne znaju imena onih koji su naredili i organizovali ovaj zločin.Za ova zločin osuđeni su Nebojša Ranisavljević na 15 godina zatvora i Mićo Jovičić na pet godina zatvora.

 

Autorka: Vanja Šabanović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE