Uskoro dvije nove pjesme benda ,,Alternaiva“ (video)

Iako je situacija sa virusom korona gotove sve crnogorske muzičare dovela u nezavidnu situaciju,  bjelopoljski bend ,,Alternaiva“, snimio je dvije pjesme kojima će uskoro obradovati svoju publiku.

Član ove rok grupe Hilmija Kurgaš, kazao je u emisiji ,,Bjelopoljski muzičari“ Radija Bijelo Polje, da ih je okupila, prije svega, ljubav prema muzici.

,,Sviramo alternativni rok, muziku koja nije komercijalna. Već smo objavili jedan singl ,,Car“, u kojoj smo koristili stihove jednog od najznačajnijih književnika sa naših prostora, Rista Ratkovića. Nedavno smo snimili  i dvije nove pjesme, koje ćemo uskoro i promovisati. Trenutno smo posvećeni odabiru pjesama za naš prvi album“, ističe  Kurgaš.

Bend ,,Alternaiva“ pored Kurgaša koji svira bas gitaru i pjeva, čine i Marko Đurđević- bubnjevi, Hermin Delagić-gitara i Sead Dado Salković-gitara.

,,Prije ovog, postojao je bend ,,Naiva“ koji je imao završen album, ali, sticajem okolnosti, naš kolega Radovan Bato Furtula odselio je iz grada, i tada više nijesmo mogli normalno funkcionisati. Nastavili smo sa radom, pozvali Dada Salkovića da nam se pridruži i tako smo formirali sadašnji bend. Nije nam trebalo  mnogo vremena da sve dogovorimo, jer se  družimo  od malena“, priča  Hilmija Kurgaš, dodajući da probe održavaju  u  Centru za kulturu.

Govoreći o alternativnom roku, Kurgaš je kazao da u Bijelom Polju ima dosta poklonika ovog muzičkog pravca, ali, da su oni još uvijek malobrojni. „Ova muzika se najviša sluša u Nikšiću i Podgorici. Ovdašnja  publika najviše sluša pop i folk muziku. Bjelopoljci nijesu ljubitelji ,,tvrđeg“ zvuka. Pjesme koje mi izvodimo imaju poruku socijalnog karaktera, i to o dešavanjima koja nas okružuju. To često publici nije zanimljivo, jer mladi žele da se opuste, pa često zasviramo i ono što vole“ istakao je Kurgaš i naveo da je ponosan što su njegovi potomci krenuli očevim stopama.

Prisjeća se, da je u našem gradu i prije dvadesetak godina postojala alternativna rok scena, i dodao da je Bijelo Polje rasadnik  muzičkih talenata. Osjećaj kada je Kurgaš u šestom razredu osnovne škole dobio prvu gitaru, ne može se opisati riječima, dodao je.

Skoro dvije decenije Kurgaš svira i sa Bjelopoljskim tamburašima.

,,Saradnju sa  tamburašima sam počeo kao gitarista, a već dugi niz godina sviram tamburu. Bjelopoljski tamburaši su poznati i van Bijelog Polja, a zaslužni su i što se skoro dvadeset godina u našem gradu održava festival koji okuplja zvučna tamburaška imena, ne samo iz zemlje i regiona, nego i šire", zaključio je Hilmija Kurgaš.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE 

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.