Dubljević: Muzika je bila naše utočište i spas od problema devedesetih (video)

Još od osnovne škole Bjelopoljac Đurko Dubljević zaljubljenik je u gitaru, a svoj muzički put počeo je da ,,krči” 1995 godine.

U današnjoj emisiji ,,Bjelopoljski muzičari”, Radija Bijelo Polje, Dubljević je govorio o početku svoje karijere i nastupima, i kazao da se sa nostalgijom prisjeća tih dana.

,,Ja i par drugova smo htjeli da se sklonimo ,,sa ulice” i zaštitimo se svog haosa koji je nastao raspadom bivše Jugoslavije, jer na televiziji više nije bilo muzike. Svirali smo instrumente koji nam nekako najviše odgovaraju, i već ’95 godine počinjemo sa nastupima u lokalnim kafanama. Te godine bile su najezda ,,šunda” i ,,kiča” i izvodili smo pjesme koje su bile aktuelne samo par dana, zatim smo morali da pravimo drugi repertoar, ali su se sada stvari dosta promijenile.  Sviramo standard koji je postavljen, i nema velikih odstupanja. Uspjeli smo da edukujemo publiku da sluša dobru zabavnu, starogradsku i narodnu izabranu muziku, što je omladina prihvatila”, istakao je Dubljević, i dodao da su mu na početku idoli bili lokalni muzičari pop-rok muzike, i neki koji su se pojavljivali na tv ekranima.

Publika u Bijelom Polju je izuzetno dobra, kaže Dubljević .

,,Treba im nekih sat vremena dok se opuste i zatim kreće dobra zabava. Uvijek su dobri nastupi”, dodaje Đurko Dubljević.

Govoreći o trenutnoj eopidemiološkoj situaciji i spriječenosti za rad muzičara,  Dubljević je kazao da se nada da će stvari krenuti na bolje i da će uskoro i muzičari moći da zarađuju i nastupaju.

U Bijelom Polju, kaže Đurko Dubljević, postoji veliki broj mladih talenata.

,,Ja sam kao dijete imao kući gramofonske ploče, kasnije kasetofon, dok je sada omladini pružena sva mogućnost da talenat prikažu većem broju ljudi. Danas im je sve na dlanu, dolaze lako do informacija i tabletura za skidanje pjesama. Ali ja se sjećam da je i tada imalo čara u tome kada ja kao klinac pogrešno čujem melodiju, pa treba vremena da se to ispravi, sve to nosi lijepe uspomene. Dosta mladih svira kod nas, kolege koji su se pojavili u regionalnom takmičenju stekli su veliku pažnju, čak Isak Šabanović sa kojim ja radim predstavljen je kao najveća zvijezda na Balkanu, i veoma mi je drago zbog njih. Bijelo Polje je uvije imalo dobre muzičare”, kazao je Dubljević u današnjoj emisiji.

Ističe da mlade uvijek savjetuje da rade, trude se i budu uporni na muzičkom putu.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević 

Audio obrada: Sanida Kajević 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.