Korona virus u bjelopoljskom Domu starih, u toku testiranje korisnika i zaposlenih (video)

Nakon gotovo 10 mjeseci karantina i pridržavanja svih epidemioloških mjera, korona virus ušao je i u bjelopoljski Dom starih, a za sada je infekcija potvrđena kod sedam štićenika i tri zaposlena, saopštila je zamjenica direktora te ustanove, Marijana Smolović.

Ona je istakla da se  četiri korisnika sa odjeljenja demecije trenutno nalaze na liječenju u Opštoj bolnici i na kiseoniku su, ali su  stabilnog zdravstvenog stanja.

„Preostala tri korisnika, koja su takođe pozitivna na virus korona, izolovana su u prostorijama naše ustanove i dobro se osjećaju“, kazala je Smolović.

Saopštila je i da je određeni broj korisnika i zaposlenih u Domu starih testiran danas, a testiranja će biti nastavljena i sjutra.

„Očekujemo da ćemo sjutra ili preksjutra imati jasniju sliku, odnosno tačan broj zaraženih, a nadamo se najboljem“, navela je zamjenica direktora Doma za stare u Bijelom Polju.

 Smolović je napomenula da još uvijek ne znaju kako su se zarazili korisnici, s obzirom da su preduzeli sve mjere zaštite, koje je predložio Institut za javno zdravlje, kao i Ministarstvo zdravlja.

“Deset mjeseci smo uspjeli da sačuvamo zdravlje naših korisnika, vrijedno smo i predano radili, preduzimali sve mjere i poštovali sve preporuke. Međutim,  juče su se pojavili prvi korisnici sa simptomima, odnosno sedam štićenika sa odjeljenja demencije. Odmah smo obavijestili dežurnog epidemiloga dr Jeknića, Institut za javno zdravlje, kao i našeg izabranog ljekara dr Nikolu Raosavljevića. Odmah smo testirali tih sedam korisnika koji su imali simptome, ali smo i nasumično odabrali 12 radnika koji su takođe testirani. Rezultati su sinoć stigli, a infekcija je potvrđena kod svih sedam korisnika , a od 12 radnika, tri su bila pozitivna“, podsjetila je ona.

Istakla je i da niko bez negativnog testa nije mogao ući u Dom starih.

„Prije svakog ulaska u karantin naši zaposleni se testiraju, niko bez negativnog testa nije mogao ući u ustanovu, vjerujete da zaista ne zanmo kako se to moglo desiti“, dodala je Smolović.

Nakon potvrđenih slučajeva infekcije odmah su preduzeli nove mjere.

„Čim smo otkrili da korisnici imaju simptime, donijeli smo odluku da se  izoluju po sobama, nije im dozvoljen izlazak, tako da će se obroci dijeliti po sobama, kako bi izbjeligi širenje vriusa i zaštitili što veći broj korisnika“, saopštila je zamjenica direktora Doma za stare u Bijelom Polju.

Podsjetimo, trenutno u bjelopoljskom Domu za stare borave 164 korisnika.

Autorke: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE