Deset pripadnika RE populacije dobilo sertifikate za zanimanja zavarivač i frizer

Deset pripadnika romske i egipćanske populacije dobilo je sertifikate za zanimanja frizer i zavarivač, u okviru projekta ,,Unapređenje zapošljivosti - stvaranje održivih rješenja za RE stanovništvo u sjevernom dijelu Crne Gore“, saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije.

Kroz projekat koji je realizovala nevladina organizacija ,,Help“ u saradnji sa Opštinom Bijelo Polje, obuku je završilo 39 pripadnika RE populacije, kod 19 poslodavaca.

Predstavnik lokalne samouprave, Jasmin Šabanović, kazao je da je njih 33 obuku pohađalo šest mjeseci.

,, Deset pripadnika RE populacije završilo je stručno osposobljavanje i dobilo sertifikate, od toga 20%žene, 80% muškarci, a obučeni su za zanimanja frizera i zavarivača, tako da sada već mogu konkurisati za posao. Jedna osoba je tokom petomjesečne obuke unaprijedila svoja znanja i vještine, troje su obuku završili za četiri, dok su dvije osobe obuku pohađale tri mjeseca. U lokalnoj samoupravi svjesni su težeg zapošljavanja RE populacije, kao i drugih socijalno ugroženih lica, i kroz svoje projektne i druge aktivnosti nastaviće da se rješavaju ovu problematiku“, pojasnio je Šabanović, i dodao da su kandidati dobili i opremu u vrijednosti od 1 000 eura.

Cilj projekta ,,Unapređenje zapošljivosti- stvaranje održivih rješenja za RE stanovništvo u sjevernom dijelu Crne Gore“ bila je podrška socijalnoj inkluziji romske i egipćanske populacije, obezbjeđivanjem lakšeg pristupa tržištu rada i boljem ostvarivanju socijalnih prava.

Koordinatorka projekta, Neđeljka Sindik, naglasila je da je najveći problem bio kvalifikacija, odnosno obrazovanje kandidata.  

,,Istraživanja koja smo radili tokom projekta pokazala su da je mali broj pripadnika RE populacije završilo srednju školu, što je veliki problem, tako da treba ulagati u podršku osnovnom obrazovanju. Ovaj program je pokazao da postoji više načina da u proces zapošljavanja uključimo, ne samo Rome, već i druge teže zapošljive osobe“, istakla je Sindik.

Kako je navela, podrška Zavoda za zapošljavanje i Kancelarije za Rome ni ovoga puta nije izostala.

Dženada Rizvanović iz opštinske Kancelarije za Rome, istakla je važnost ovih projekata u cilju podsticanja Roma i Egipćana ka integraciji u društvo.

Ukupna vrijednost projekta ,,Unapređenje zapošljivosti- stvaranje održivih rješenja za RE stanovništvo u sjevernom dijelu Crne Gore“ je 122 564 22 eura.

Autorka i foto: Eldina Bećirović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASDNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE