Ružić: Ekipe su konstantno na terenu, radi se po prioritetima

Od početka sniježnih padavina ekipe DOO Komunalno „Lim“ su konstantno na terenu, čiste puteve i trotoare, a radi se u skladu sa prioritetima, kazao je sekretar Sekretarijata za stambeno komunalne poslove i saobraćaj, Duško Ružić.

„Lokalni putni pravci koji se nalaze na listi prioriteta se redovno čiste i održavaju. Glavni prioriteti su nam gradske ulice, zatim putni pravci koji vode do Opšte bolnice, mjesnih centara, škola, kapela i gasulhana“, naveo je Ružić.

Kako je napomenuo, Bijelo Polje ima 1100 kilometara lokalnih puteva i 148 sela, bez zaseoka, te je nemoguće sve to očistiti sa četiri mašine Komunalno Lim d.o.o, koje svakog dana u dvije smjene čiste puteve u našoj opštini.

Ružić je podsjetio da je prethodnih godina Sekretarijat za stambeno komunalne poslove i saobraćaj zaključivao ugovore sa fizičkim licima ili firmama koje su svojim mašinama čistile puteve na seoskom području, ali je inspekcija zabranila sklapanje te vrste ugovora.

„Ministarstvo poljoprivrede i Opština Bijelo Polje subvencionisali su kupovinu 130 traktora u iznosu i do 90% vrijednosti mašine, a to je motivisalo pojedine vlasnike mehanizacija da naprave tzv. „voze“ i samoinicijativno očiste puteve do svojih kuća“, dodao je on.

Ipak, velike sniježene padavine nijesu iznenadile mještane Korita, koji su i ovu zimu dočekali spremni.

„Svih osam zaseoka u selu Korita, sa 40 km putnih pravca do mjesnog centra, su očišćeni, tako da se do svake kuće može doći bez problema“, kazao je za Radio Bijelo Polje predsjednik MZ Korita, Alija Durović.

Istakao je i da opštinske sklužbe vrlo brzo i efikasno očiste put do mjesnog centra, a s obzirom da Korita imaju 40km seoskog puta-makadamskog, vrlo je teško sve to očistiti bez organizacije mještana.

„Bjelopoljska opština ima dosta seoskih puteva, tako da bi bilo  nezahvalno očekivati da nam službe očiste svaki djelić puta. Zato smo se i ove godine organizovali, a naša mjesna zajednica je platila troškove goriva građanima koji su bili angažovani na čišćenju“, ispričao je Durović.

Ipak, snijeg koji je napadao prethodnih dana donio je probleme mještanima pojedinih mjesnih zajednica, a više sela je bilo i bez električne energije.

U čišćenje seoskih puteva uključili su se i mještani Vraneške doline i sela koja gravitiraju na ovom području, kazao je predsjednik MZ Pavino Polje, Slobodan Leković.

„Regionalni put je prohodan od prvog dana, ali seoski putevi nijesu, jer ove godine nema organizovanog ćišćenja od strane opštinskih službi, već sami građani traktorima čiste. Takođe, imamo jedan slučaj porodice Joksimović koja živi u Vitkovim Stajama, dejca su mala, treba da krenu i u školu, pa smo u pregovorima da se angažuje neka mašina kako bi očistili i taj put“, ispričao je Leković.

Probleme su, kako je rekao, imali i sa električnom energijom.

„Mnogi stubovi su bili oštećeni, pa je struja često nestajala, uprkos naporima zaposelnih u CEDIS-u. Pored toga, u prekidu su bile i mobilne mreže, ali je situacija sada malo stabilnija“, naveo je predsjednik MZ Pavino Polje.

I mještani MZ Grab-Kičava žale se na slične probleme, prenosi za naš radio predsjednik te mjesne zajednice Ranko Barać. 

Kako navodi situacija je kompleksna, a najveći problemi su na putevima koji vode ka  Bijelom grobu, Kičavi i Debelom brdu.

 ''Ovog puta nam ne pomažu ni voze kojima smo čistili snijeg prethodnih godina jer je dosta napadao i smrzao. Ipak, nadamo se da će komunalne službe stići i do nas, mada će i njima biti teško jer je snijeg smrzao“, rekao je Barać.

Autorka:Sanja Dulović

Foto: Sekretarijat za stambeno komunalne poslove i saobraćaj, MZ Korita

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE