Snijeg srušio plastenik Vuka Radovića, očekuje pomoć države i lokalne samouprave

Plastenik Vuka Radovića iz bjelopoljskog sela Čeoče, površine 2 800 m2, potpuno je uništen usljed obilnih sniježnih padavina.

Teret snijega nije izdržao ni jedan od najsavremenijih plasetnika, pod kojim su Radovići posadili maline sorte Himbo top, koje su u martu trebale da daju prvi rod.

Radović ističe da je šteta potpuna, ali očekuje pomoć lokalne samouprave i države.

„Sudski vještaci su izašli na teren, kako bi izvršili procjenu i utvrdili štetu, pa se nadam da ću do kraja ove sedmice dobiti konačan izvještaj“, kazao je Vuk Radović za Radio Bijelo Polje.

Žali, kako je rekao, ne samo zbog uloženih novčanih sredstava, već što su sniježni nameti odnijeli i uništili sav njegov rad i trud.

„To je najsavremeniji plastenik, površine 2 800 m2, i kao takav je bio jednistven, ne samo u Bijelom Polju i na sjeveru, već u Crnoj Gori, a možda i šire. Plastenik je završen decembra 2019. godine, a 2020. sam zasadio švajcarsku sertifikovanu sortu Himbo top, kako bi povećao svoju ponudu i kako bi malinu imali i mimo sezone, a ne da je uvozimo. Međutim, sav moj rad i trud je nestao, jako sam emotivno uzdrman. U nedjelju sam obilazio plastenik, sve je bilo u redu, a juče ujutru sam dobio poziv od mještana i kada sam otišao nijesam mogao da vjerujem“, ispričao je Radović.

Napominje i da je to porodični biznis, kojim se i on bavi od 2016. godine.

„Odrekao sam se svega da bih se posvetio ovom poslu i da bih uspio. Još uvijek ne mogu da vjerujem da je sve uništeno, ali očekujem pomoć i podršku, jer mislim da je ovaj posao i u interesu opštine i države, jer ja tokom sezone zapošljavam oko 50 radnika na svom imanju“, kazao je on.

Podsjetio je i da je projekat izgradnje plastenika pokrenuo uz pomoć države, odnosno resornog Ministarstva poljoprivrede.

„Ja sam trenutno zadužen kod Investiciono–razvojnog fonda 100 hiljada eura, a pored toga sam u ovaj posao uložio još oko 15 hiljada eura svojih sredstava. A zapravo je rad i trud koji sam uložio mnogo veći od toga, tako da se nadam da pomoć neće izostati“, zaključio je Vuk Radović.

Autorka:Sanja Dulović

Foto: privatna arhiva

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE