Bjelopoljka Irena Madžgalj na studijama ekonomije u Sjevernoj Makedoniji (video)

Bjelopoljka Irena Madžgalj, studentkinja je prve godine Međunarodnog Slavjanskog Univerziteta ,,Gavrilo Romanović Deržavin”, gdje znanja iz oblasti ekonomije stiče u Sjevernoj Makedoniji.

O iskustvu tokom školovanja u gradu Sveti Nikole, običajima i tamošnjoj kulturi, govorila je u emisiji ,,Student”, Radija Bijelo Polje, i kazala da je oduvijek željela da studira u inostranstvu.

,,Ponosna sam na sebe i mislim das am donijela ispravnu odluku pri odabiru fakulteta. Prošle godine sam predstavljala Crnu Goru na festivalu studenata u Bugarskoj, na kojem sam upoznala predastvanike univerzioteta na kojem sam saada, i tako je krenula priča. Izabrala sam finansije i bankarstvo, jer smatram da u toj oblasti može dosta da se napreduje i sigurna sam da ću od vrhunskih stručnjaka dobiti znanja koja će mi kasnije služiti u budućnosti. Sistem školovanja je odsta sličan crnogorskom, jedna studijska godina sastoji se iz sdva semestra, dok u jednom iammo pet predmeta. Pratimo predavanja, trenutno preko zoom aplikacije, naravno i kolokvijume i ispite”, kazala je Irena.

Školovanje u gradu Sveti Nikole za nju je predivno iskustvo, i kaže, da su ljudi veoma srdačni i spremni da pomognu u svakom trenutku.

Univerzitet ,,Gavrilo Romanović Deržavin” nudi dosta mogućnosti razmjene i stipendija, pa će Irena dobiti priliku da studira na Tambovskom istoimenom univerzitetu, što je za nju, kaže, veliki izazov i dobra prilika.

Irena je trenutno zbog epidemiološke situacije u rodnom gradu.

,,Teško je nastavu pratiti onlajn, ali moramo da se naviknemo na ovu situaciju. Ako želimo uspjeti, moramo da se potrudimo”, priča Madžgalj.

Irena Madžgalj je osnovnu školu ,,Risto Ratković” i ,,Srednju stručnu školu” završila kao đak generacije, a tokom  srednje je dobijala brojne nagrade i priznanja iz oblasti ruskog jezika.

,,Nosim samo lijepe utiske iz Bijelog Polja, i uvijek se sjećam svih lijepih trenutaka. Sjećam se lica dragih profesora, koji su mi pružali nesebičnu podršku”, prisjeća se ona.

Irena je poručiala mladima da na najbolji način koriste svoje dragocjeno vrijeme.

,,Svakodnevno radite ono što volite, učite strane jezike, i sav trud i napor ulažite u sebe i svoje obrazovanje”, zaključila je Irena. 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: privatna arhiva; prnt/scr

Video obrada: Vladimir Jelić

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE