OBILJEŽEN 1. DECEMBAR SVJETSKI DAN BORBE PROTIV SIDE

Povodom 1. decembra Svjetskog dana borbe protiv HIV-a, Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje i Kancelarija za mlade tradicionalno su obilježili ovaj značajan datum.

Ovaj dan zajednički obilježavamo sa ciljem da se skrene pažnja i podigne svijest o opasnosti HIV infekcije, pakažemo podršku prema ljudima koji žive sa HIV - om, i pomenemo one koji su preminuli od ovog virusa. 

U skladu sa epidemiološkim mjerama, koje su trenutno na snazi, organizovali smo akciju u centru grada, gdje su mladi dijelili propagandni materijal, flajere, prezervative sa ciljem da se što više sugrađana upozna kako se HIV dobija, prenosi, kako se mogu zaštititi, gdje i kako mogu obaviti testiranje. 

Prema podacima Instituta za Javno zdravlje, procjenjuje se da je tokom 2019. godine u svijetu 1,7 miliona ljudi inficirano HIV-om, a da je 700 000 osoba umrlo od AIDS-a. Smatra se da u svijetu sa HIV-om živi 38 miliona ljudi. 

U Crnoj Gori su, prema podacima iz Registra, na kraju 2019. godine sa HIV-om živjele 243 osobe (216 muškaraca i 27 žena), što čini da je prevalencija ove infekcije u Crnoj Gori 0,04%. Prvi slučaj HIV infekcije u našoj zemlji je registrovan 1989. godine i od tada do kraja 2019. godine, registrovane su ukupno 303 osobe inficirane HIV-om, od kojih je 146 (48%) osoba u momentu otkrivanja infekcije bilo u stadijumu razvijene bolesti (AIDS-a), a njih 157 je registrovano u asimptomatskoj fazi bolesti.

U istom periodu 60 osoba je umrlo od AIDS-a. Najveći broj HIV infekcija (76%) dijagnostikuje se u uzrastu 20-39 godina, a značajno veći broj inficiranih su muškog pola. Najčešći put prenosa infekcije (87% slučajeva) je preko nezaštićenog seksualnog odnosa. 

Ovogodišnja kampanja se odvija pod sloganom Ending the HIV/AIDS Epidemic: Resilience and Impact.

Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje i Kancelarija za mlade zajedničkim snagama, i u narednom peridu nastaviće da informišu, edukuju sugrađane o ovim i sličnim aktivnostima. 

Globalna pandemija novog virusa promijenila je našu svakodnevnicu, ali ne smijemo da zaboravimo da moramo da brinemo jedni o drugima.

 

 

Saopštenje i foto: Opštinske organizacije Crvenog krsta BIjelo Polje

Tekst objavila: Sanida Kajević