Usluga personalne asistencije za kvalitetniji, ispunjeniji i produktivniji život OSI

Udruženje paraplegičara Bijelo Polje i Mojkovac, u saradnji Udruženjem mladih volontera “Iskra”, uspješno je realizovalo projekat „Pravo na samostalni život“.

Ovim projektom, kako je kazala koordinatorka Milka Stojanović Šćepanović, napravili su još jedan korak ka dugoročnijem obezbjeđenju socijalne inkluzije osoba sa invaliditetom i to kroz uspostavljanje servisa personalne asistenicije.

“Osobe sa invaliditetom zahvaljujući usluzi personalne asistencije dobijaju mogućnost za kvalitetniji, ispunjeniji i produktivniji život, odnosno priliku da budu manje zavisne od članova svoje porodice. Zato su  i ciljne grupe ovog projekta osobe sa težim stepenom tjelesnog i senzornog invaliditeta, angažovane u Udruženjima ili na nekim radnim mjestima, a kojima je ova usluga posebno potrebna”, saopštila je Stojanović Šćepanović.

Istakla je da lica sa invaliditetom zaslužuju bolji položaj u društvu i to onom u kojem nema mjesta diskriminaciji.

“Zato smo u okviru projekta „Pravo na samostalni život“ obučili deset asistenata za servis personalne asistencije, kako bi povećali stepen integrisanosti i nivo samopuzdanja osoba sa invaliditetom”, navela je koordinatorka projekta, napominjući da su u okviru projketa obezbijedili uslugu radne i personalne asistencije za četiri korisnika u trajanju od četiri mjeseca.

Podsjetila je da su organizovali  seminar za predstavnike Lokalne samouprave,Centra za socijalni rad, Biroa rada i šest predstavnika organizacija osoba sa invaliditetom za utvrđivanje kriterijuma i individualnih planova za korisnike servisa personalne asistencije.

Takođe, održan je seminar za osobe sa invaliditetom i predstavnike organizacija OSI, kao i okrugli sto sa predstavnicima relevantnih institucija i predstavnicima organizacija osoba sa invaliditetom i korisnicima usluge radne i personalne asistencije.

Projekat „Pravo na samostalni život“ finansiran je od strane Komisije za raspodjelu sredstava za finansiranje projekta/programa u oblasti zaštite lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti-Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Izvo I foto:Udruženje paraplegičara Bijelo Polje i Mojkovac