Kulturni program JPU „Dušo Basekić“ iz godine u godinu bogatiji (video)

Kulturni program Javne predškolske ustanove „Dušo Basekić“ iz godine u godinu je sve bogatiji, a pojedine manifestacije su već prerasle u tradicionalne i omiljene među mališanima, kazala je direktorica bjelopoljskog vrtića, Gordana Knežević.

Gostujući u emisiji „Kulturna mapa“, Radija Bijelo Polje, Knežević je istakla da zahvaljujući kvalitetu priredbi VRTIĆ „Dušo Basekić“ prepoznat ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu.

„Već godinama unazad organizujemo razne manifestacije, od samog obilježavanja Dana vrtića, preko ispraćaja predškolaca i tih internih priredbi, sve do onih događaja javnog karaktera. Takođe, učestvujemo na međunarodnim manifestacijama, a da su naša djeca sjajna pokazuju i brojne nagrade i zapašeni nastupi na događajima regionalnog karaktera“, naglasila je direktorica JPU „Dušo Basekić“.

Knežević je kazala i da je jedna od značajnijih manifestacija „Rastimo uz ples“, zahvaljujući kojoj gradski trg svakog juna izgleda magično, upravo zahvaljujući  mališanima.

„Prije deset godina smo krenuli sa tom manifestacijom, a za ovu godinu smo planirali brojne aktivnosti na nivou cijele Crne Gore, a bilo je planirano i da nastupimo u Beogradu. Međutim, situacija sa virusom korona je sve poremetila, ali je objavljen Almanah u kojem naš vrtić zauzima psoebno mjesto“, navela je Knežević, ističući da su upravo oni pioniri ove manifestacije u Crnoj Gori.

Napomenula je i da svakog 1. juna u 18 časova na gradskim trgovima u gradovima širom regiona djeca plešu.

„I program je negdje isti, ima možda malo odstupanja, ali svi učimo iste koreografije, pjesme su uglavnom one omiljene među djeciom i  zaista se raduju ovoj manifestaciji. Naravno, nijedna aktivnost se ne može organizovati bez timskog rada, tako da smo angažovani svi, kako djeca, vaspitači, koordinatori, tako i roditelji, zajednički pripremamo kostime, dajemo ideje, družimo se, jer je i to draž ove manifestacije, da uživaju, da se igraju, budu srećna i nasmijana“, naglasila je direktorica bjelopoljskog vrtića.

Djeca se posebno raduju, kako je kazala Knežević, maskenbalima, zahvaljujući kojima dobiju priliku da se nađu u ulozi svojih omiljenih junaka.

„Sa nestrpljenjem, puni euforiije, prirpemaju maske i kostima, a u tome im pomaži kako vaspitači, atko i roditelji kod kuće, jer je jako važno da na taj način razvijaju maštu i kreativnost, umjesto da im roditelji kupe kostim. Prošle godine smo prvi put organizovali maskenbal za mališane svih vaspitnih grupa iz svih vrtića u našem gradu, bilo je oko 500 djece, čak i oni najmlađi su učestvovali, tako da je zaista bilo sjajno“, podsjetila je Knežević.

Istakla je i da su u vrtiću posebno ponosni na pozorišni život bjelopoljskog vrtića, koji traje već godinama unazad.

„Učestvovali smo na brojnim smotrama, a na međunarodnim festivalima osvajali smo i nagrade. Zaista i djeca uživaju u tom dramskom stvaralaštvu,  uvijek pažljivo biramotekst, onaj koji se najviše dopada djeci i onaj koji ima edukativnu poruku. Ono što je najvažnije ne namećemo ništa djeca, već ih uključujemo u proces nastajanja predstave, ali i svih drugih aktivnosti i uvijek svi dobiju priliku da se pokažu i predstave“, podvukla je Knežević.

Igrom, plesom i muzikom u bjelopoljskom vrtiću oblježavaju i sve značajnije datume, kao što je  Svjetski dan djeteta, Svjetski dan zdravlja, Dan planete zemlje, ali i Novu Godinu, 8. Mart.

A i sada, uprkos virusu korona, a uz poštovanje svih preporuka i mjera, trude se da održe taj kontinuitet bar donekle.

„Iako mala, djeca su itekako svjesna svega što se dešava, govore o virusu, o maskama, distanci. I zato mislim da je sada više nego ikada važno da ih animiramo, zabavimo, da im skrenemo pažnju na neke ljepše stvari“, poručila je direktorica bjelopoljskog vrtića, Gordana Knežević.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE