Ajla Idrizović u Italiji izučava molekularnu biologiju i genetiku (video)

Bjelopoljka Ajla Idrizović jedina je studentkinja iz Crne Gore na Fakultetu za molekularnu biologiju i genetiku, italijanskog Univerziteta u Pavii, gdje na master studijama postiže zapažene rezultate.

O studentskom životu u Italiji, izazovima i problemima sa kojima se susretala, Ajla je govorila u današnjoj emisiji ,,Student", Radija Bijelo Polje, putem zoom aplikacije kazala da joj je uvijek bila želja da studira u inostranstvu.

Ona je osnovne studije završila u Sarajevu, na Internacionalnom univerzitetu Burch.

,,Nakon osnovnih studija izabrala sam Paviu, jer je Univerzitet na kojem sam sada najbolji u Italiji, kada su u pitanju prirodne nauke. Program mi se izuzetno svidio, jer je i moja starija sestra studirala na istom. Ovaj odsjek me je privukao jer sam uvijek željela da istražujem, i sama činjenica da postoji dosta neistraženih stvari a da ja mogu tome da doprinesem, tako da sam se i odlučila za taj smjer", ističe Ajla.

Ona je trenutno zbog epidemiološke situacije u Bijelom Polju, gdje online prati nastavu i sprema master rad, u stalnoj komunikaciji sa mentorima.

Sistem školovanja se, kaže Ajla, dosta razlikuje od crnogorskog.

,,Svi ispiti su usmeno, a ja sam u Sarajevu sve radila pismeno. Master program u Italiji više je okrenut istraživačkom radu, svakog dana smo imali predavanja od 8 do 13 časova, nakon čega se rad odvija u laboratorijama", pojašnjava ona.

Za Italijane kaže da su ljudi bez stresa, veseli i uvijek spremni da pomognu.

Potrebno je dosta truda i odricanja kako bi se postigli krajnji pozitivni rezultati, ali Ajla kaže da je uvijek imala podršku porodice i prijatelja.

,,Imali smo u određenim trenucima dosta da učimo, radimo u laboratorijama, sama ta činjenica da smo daleko od porodice bila je teška, ali sam ubijeđena da se na kraju sve isplati", iskrena je Idrizović.

Nakon master studija Ajla će, kako kaže, najvjerovatnije krenuti stopama svoje starije sestre, koja znanja na doktorskim studijama stiče u Barseloni.

Mladima je savjetovala da prate svoje srce i ciljeve.

,,Samo rad, red i disciplina će rezultirati uspjehom", zaključuje Ajla Idrizović.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: prnt/scr

Video obrada: Vladimir Jelić

Audio obrada: Sanida Kajević

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE