Uprkos invaliditetu Veličković na visini radnog zadatka (video)

Uprkos brojnim izazovima sa kojima se kao osoba sa invaliditetom godinama suočavao, Bjelopoljac Zoran Veličković, po struci pravnik, danas ima stalan posao i to u jednoj računovodstvenoj agenciji, gdje obavlja pravne i računovodstvne poslove.

Iako nije bilo lako, Zoran kaže da je danas ponosan što je uspio da riješi jedno od važnijih životnih pitanja.

Gostujući u emisiji „Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom“, Radija Bijelo Polje, Veličković je kazao da je njegova borba počela 2016. godine, kada mu je Komisija  za profesionalnu rehabilitaciju utvrdila invaliditet 50-60 %.

„To me nije pokolebalo u potrazi za poslom, već dodatno podstaklo da ostvarim svoja prava i stvorim sebi uslove za bolji i kvalitetniji život“, istakao je Veličković.

Ubrzo nakon toga, kako je kazao, prijavio se na poziv za učešće u projektu koji su realizovali Bilan biro, Biznis K i Udruženje multiple skleroze.

„U okviru tog projekta organizovanje obuka za poslove računovođe i smatrao sam da je to odlična šansa da steknem nova znanja. Kurs je trajao tri mjeseca, a s obzirom da sam bio jedan od uspješnijih polaznika, popisao sam ugovor o radu na pet mjeseci u agenciji Bilans biro i zapravo je tada sve i počelo da ide nabolje“, kazao je Veličković.

Tada Veličković nije ni slutio da će na kraju dobiti rješenje na neodređeno.

„Nijesam ni razmišljao o tome da ću dobiti stalan posao, jer to nije bilo predviđeno projektom. Zato sam ponosan još više, jer me je znanje koje sam pokazao dovelo do toga. Sada sam angažovana na pravnim i računovodstvenim poslovima i dobro mi ide“, istakao je on, podsjećajući da je u Kragujevcu završio tri godine Pravnog fakulteta.

Znanje i stručne kavlifikacije su ono što, prema riječima Veličkovića, razbija predrasude kod poslodavaca.

„Bili su zadovoljni onim što sam pokazao i uvidjeli su da zapravo lica sa invaliditetom mogu obavljati posao na pravi način. I kolege su me odlično prihvatile, niko me nije doživljavao kao lice sa invaliditetom, već su me posmatrali kao sebi ravnog“, naglasio je on.

On je osobama sa invaliditetom poručio da se bore za svoja prava, da budu uporna i da rade na sebi.

„Istina je da se često dešava da osobe sa invaliditetom budu zaposlene u okviru određenog projekta, te da njegovim okonačenjem opet ostaju bez posla. Ali moraju da budu uporni, da se dokazuju i da svojim angažovanjem pokažu da i OSI mogu kvalitetno obavljati određene radne zadatke. Svaki projekat je nova šansa, prilika za sticanje novih vještina i znanja, šansa za posao, moraju da vjeruju i da se bore“, podvukao je Veličković.  

Istakao je i da je situacija sada bolje, nego unazad nekoliko godina, ali da i dalje ima prostora za napredak.

„Poslodavci su sada spremniji da zaposle lica sa invaliditetom, ali se ona uglavnom zapošljavaju u privatnom sektoru, ali mislim da bi javne ustanove i državne institucije trebale da budu otvorenije za OSI“, zaključio je Zoran Veličković.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE