“Neposredna komunikacija sa djecom sa posebnim obrazovnim potrebama efikasnija od online nastave” (video)

Direktna komunikacija sa djecom sa posebnim obrazovnim potrebama efikasnija je od online nastave,  smatra tiflološkinja Sanja Pešić.

Gostujući u emisiji “Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom”, Radija Bijelo Polje, Pešić je kazala da se to pokazalo tokom prvog talasa epidemije virusa korona, kada se primjenjivao koncept učenja na daljinu, jer djeca sa posebnim obrazovnim potrebama nijesu postigla očekivane rezultate.

Shodno tome, a u dogovoru sa roditeljima, donijeli su odluku početkom školske godine da se djeca sa posebnim obrazovnim potrebama od prvog do šestog razreda vrate u klupe, a ona starijih razreda da nastavu prate online.

“Imamo šest učenika u integrisanim odjeljenjima. Njih četvoro dolazi u školu, a dva učenika nastavu prate online, riječ je o korisnicima Male grupne zajednice, tako da su još uvijek u karantinu,  pa za njih pripremamo te nastavne listiće, a tako će biti dok se ne stabilizuje epidemološka situacija”, saopštila je Pešić.

Iako je prvobitna ideja bila da se zbog rizika od zaraze sa djecom radi individualno, zbog važnosti osjećaja pripadnosti i same socijalizacije, nastava u školi organizovana je u mini grupama.

“Koleginica oligofrinolog i ja radimo sa djecom sa posebnim obrazovnim potrebama, a podijeljena su u grupe od po dva učenika. Zbog smetnji koje imaju ne nose maske, ali smo zato mi stručni radnici uvijek sa maskama, nosimo i vizir, prdržavamo se svih mjera, kako bi zaštitili i djecu i nas same. Zadravlje je svakako prioritet, ali se trudimo da uprkos ovoj situaciji oni iskoriste svoje potencijale”, istakla je tiflološkinja u OŠ “Dušan Korać”.

Bez obzira na to što imaju određene smetnje u razvoju, kao i posebne obrazovne potrebe, djeca u integrisanim odjeljenjima su postizala dobre rezultate, a sada, u epidemiološkoj situaciji koja je uticala na process obrazovanje, biće teže ponoviti uspjeh.

“Ipak se trudimo da ne dođe do regresije, odnosno da dijete ne nazaduje, jer se to dešavalo kada smo u martu svi prešli na to učenje na daljinu.  Sigurni smo da svako dijete ima određeni potencijal, a mi smo tu da mu pomognemo da ga iskoristi maskimalno”, navela je Pešić.

Ona je kazala da veliku podršku imaju i od roditelja, te da je neophodan i rad kod kuće, da bi napredak bio ostvarljiv i vidljiv.

“Svakodnevno smo u kontaktu sa roditeljima djece sa smetnjama u razvoju, jer je neophodna saradnja svih da bi postigli određene rezultate. Porežljno je da djeca pohađaju i dnevne centre, jer  nikada nije previše rada sa njima, jer kada je uključen veliki broj stručnjaka, napredak mora vidljiv”, navela je Pešić.

Iako je rad tiflologa prije svega usmjeren na edukaciju i rehabilitaciju osoba sa oštećenjem vida, Pešić radisa djecom i sa ostalim smetnjama.

“U integrisanom odjeljenju imamo djecu sa različitim smetnjama, odnosno bez ostatka vida, sa teškim motoričkim smetnjama, lakšim i umjerenim intelektualnim, imamo dva učenika sa autizmom, jednog sa Daunovim sindrimom. Dakle, riječ je o težim smetnjama, pa ta djeca nijesu mogla da se integrišu u redovan sistem školovanja. Zato su i formirana posebna odjeljenja, a djeca su zbog važnosti socijalizacije bila uključena u nastavu vještina, odnosno likovno, muzičko i fizičko vaspitanje su pratili sa ostalim učenicima. Sada,  zbog pandemije virusa korona, nemoguće je to organizovati, a obustavili smo i radionice, koje su bile od veliko značaja za djecu sa smetnjama u razvoju”, navela je Pešić.

Istakla je i da je inkluzivni sistem obrazovanja dao rezultate, te da to treba biti ohrabrujuće za roditelje koji imaju djecu sa smetnjama u razvoju.

“Važno je da roditelji što prije prihvate da njihovo dijete ima određenu smetnju, da se jave odmah stručnom licu, jer je neophodno što ranije započeti taj proces rehabilitacije i edukacije djece sa smetnjama u razvoju”, podvukla je Pešić.

Napomenula je i da je važna eduakcija samih stručnih radnika.

“Zato smo nedavno i formirali Društvo defektologa, kako bi razmjenjivali iskustva i negdje još jednom istakli ulogu defektologa u inkluzivnom procesu, koja je, kako se pokazalo, jako značajna”, zaključila je Pešić.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE