Nejra Hasanbegović buduća grafička dizajnerka, znanja stiče u Turskoj (video)

Bjelopoljka Nejra Hasanbegović jedan je od najboljih internacionalnih studentata turskog Fakulteta za arhitekturu, dizajn i umjetnost u Sakarji, a svojim napornim radom i zalaganjem, stigla je do treće godine smjera grafički dizajn.

U današnjoj emisiji ,,Student“, Radija Bijelo Polje, Nejra je govorila putem zoom apliakcije, i kazala da je uz puno straha i neizvjesnosti školovanje u Turskoj za nju bio pravi izbor, i kako kaže, jedna od ispravno donesenih odluka.

,,Nastava na fakultetu većinom je usmjerena na praktični rad, što će meni kao budućem grafičkom dizajneru biti od velikog značaja. Kod turskog sistema školovanja veoma je dobro to što su profesori posvećeni radu, i na njih uvijek možemo da računamo. Uvijek su tu da nam pomognu i budu vjetar u leđa, tako da je veoma bitan taj prijateljski odnos. Tokom prve dvije godine studiranja imala sam opšte predmete, dok na trećoj biram usmjerenje i to je bio smjer grafičkog dizajnera. Ispiti su kod nas podijeljeni na projekte i domaće zadatke koji su bodovani i prije završnog ispita već možemo da sakupimo bodove za prolaz. Konstantan rad tokom semestra ključna je osnova studiranja na fakultetu na kojem stičem znanja“, navela je Hasanbegović.

Prisjeća se prvih dana provedenih Turskoj.

,,Prvog dana kada sam stigla u Tursku emocije su mi bile pomiješane, ispitivala sam svoju odluku o dolasku u daleku zemlju. Poslije par dana već sam upoznala nove ljude, stekla nova prijateljstva i bilo je lakše. Na prvoj godini sam učila turski jezik, koji nije toliko težak, ali evo i danas sam u procesu učenja istog. Bilo je veoma teških momenata, odvojena od porodice i prijatelja, ali uvijek sam znala da ne smijem odustati, jer sam uložila veliki trud da se nađem na tom fakultetu“, prisjeća se ona.

Kultura i običaji u Turskoj, priča Nejra, ne razlikuju se puno od onih u Crnoj Gori.

,,Tri godine koje sam provela u toj zemlji nikada se nijesam osjetila kao stranac. Ljudi su topli, gostoprimljivi, uvijek spremni da pomognu, a kulture su nam bliske. Do sada imam samo riječi hvale“, kazala je u Nejra Hasanbegović u današnjoj emisiji ,,Student“.

Nejra je zbog epidemiološke situacije bila spriječena da otputuje u Španiju na ERASMUS razmjenu studenata, ali će joj se ta mogućnost pružiti početkom februara.

,,Španija je uvijek bila zemlja mojih snova, tako da sam prošle godine odlučila da se prijavim za razmjenu. Izašla sam na prijemni ispit, i nijesam očekivala da ću dobiti stipendiju, ali bilo je tako. Nadam se da će se do februara situacija sa virusom korona stabilizovati i da ću otputovati u Španiju, i radujem se tome“, uvjerena je.

Hasanbegović trenutno zbog epidemiološke situacije boravi u rodnom gradu, ali svakondevno prati predavanja online, i u stalnoj je komunikaciji sa profesorima i prijateljima.

Mladima savjetuje da uz neprestani rad i strpljenje nižu uspjehe, i biraju samo ono što vole.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević

Foto: prt/scr video, privatna arhiva

Video obrada: Vladimir Jelić 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE