Sve više Bjelopoljaca zainteresovano za vakcinaciju protiv gripa, vakcina ima dovoljno (video)

Vakcinacija protiv sezonskog gripa je počela prije desetak dana i obavlja se kod izabranih doktora u Domu zdravlja i svim terenskim ambulantama, a vakcina ima dovoljno, kaže dr Sonja Veličković, specijalizant porodične medicine.

Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, dr Veličković ističe da je interesovanje građana za vakcinom ove godine veliko.

“Kroz rad u našim ambulantama primjećujemo da je ove godine velika zainteresovanost građana za primanjem vakcine protiv sezonskog gripa. Vakcina ima dovoljno, a Institut za javno zdravlje jednom nedjeljno vrši distribuciju vakcina svim domovima zdravlja, pa i bjelopoljskom. Zainteresovani pacijenti treba da pozovu svog izabranog ljekara  dan prije, i zakažu vakcinaciju, jer će na taj način izbjeći gužve i eventualne kontakte sa nekim drugim osobama”, naglašava dr Veličković.

Ona podsjeća da se vakcinacija preporučuje osobama starijim od 65 godina, hroničnim bolesnicima a pogotovo onim sa opstruktivnim bolestima pluća, oboljenjima srca i bubrega, onkološkim bolesnicima, dijabetičarima i dr., zatim djeci starijoj od 6 mjeseci koja se liječe od hroničnih bolesti, zdravstvenim radnicima i osobama koje žive u kolektivnom smještaju. Vakcinu ne smiju primiti osobe koje su alergične na jaja ili bilo koju drugu komponentu koju sadrži vakcina, djaca mlađa od 6 mjeseci i osobe koje imaju određenu akutnu  bolest, groznicu, povišenu temperature ili bilo koji drugi simptom gripa.

Vakcina protiv gripa, naglašava dr Veličković, ne pruža stopostotnu zaštitu, ali, ono što je sigurno, jeste da smanjuje procenat obolijevanja, komplikacije ili neku težu kliničku sliku.

“Kod mlađih zdravih osoba, zaštita se procjenjuje od 70-90 posto, dok je procenat zaštite kod starijih osoba sa oslabljenim imunitetom i hroničnih bolesnika, nešto niži. Prevencija protiv gripa sastoji su u nošenju zaštitnih maski, redovnoj higijeni ruku, provjetravanju prostorija, izbjegavanju zatvorenih prostora i veće grupe ljudi”, poručuje dr Veličković-

Reprizaemisije “Tajne zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska relaizacija: Milan Knežević

Montaža i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE