“Guitar fest” obogatio bjelopoljsku kulturnu scenu (video)

Festival klasične gitare “Guitar fest” obogatio je bjelopoljsku kulturnu scenu, a za samo tri godine na ovoj manifestaciji nastupilo je oko 80 mladih i talentovanih gitarista, kazao je predsjednik NVO “Kan”, Nikola Simović.

 Gostujući u emisiji “Kulturna mapa”, Radija Bijelo Polje, Simović je kazao da je festival pokrenut u cilju promocije talentovanih učenika iz Crne Gore i regiona.

“Da je osnivanje ovog festivala dobra odluka pokazalo se vrlo brzo, jer je gitara sve popularnija i sve češći izbor učenika muzičkih škola. Bijelom Polju zaista treba ovakav festival, kako zbog afirmacije mladih, tako  i zbog promocije naše bogate kulturne ponude”,  kazao je Simović, ističući da je publika u Bijelom Polju zahvaljujući ovom festivalu imala priliku da čuje brojne virtuoze na gitari.

Uprkos složenoj epidemiološkoj situaciji uspjeli su da održe tradicu jednog od prvih festivala klasične gitare na svjeru Crne Gore.

“Škola za osnovno muzičko obrazovanje zajedno sa nama iz NVO “Kan” uložila je velike napore kako bi se ovogodišnji festival održao. Uz poštovanje svih mjera i preporuka NKT-a uspjeli smo u tome, a iako nije bio međunarodnog karaktera, kvalitet festivala je bio na izuzetno visokom niovu, što je potvrdio i stručni žiri”, rekao je predsjednik NVO “Kan”, Nikola Simović.

On je podsjetio da su se učesnici ovogodišnjeg festivala takmičili u disciplinama - solo gitara i kamerni ansambli sa gitarom, a žiri je proglasio i najbolje.

 Simović je poručio i da će učiniti sve da i naredne godine organizuju festival klasične gitare, a očekuje da će saradnja sa Školom za osnovno muzičko obrazovanje iznjedriti nove kulturne projekte.

Umjetnička direktorica festivala i profesorica gitare, Milena Vračarić Zaimović, kazala je za emisiju „Kulturna mapa“ da se u Bijelom Polju stvara nova publika i to zahvaljujući „Guitar festu“.

„Ovo jeste možda jedan  od najmlađih festivala u Bijelom Polju, ali je za kratko vrijeme uspio da se istakne na toj mapi bjelopoljskih festivala.  Od izuzetno velikog je značaja prvenstveno što se dešava na sjeveru Crne Gore, iako to sad već zvuči kao kliše, ali je zaista tako jer nam trebaju ovakve manifestacije,  kako zbog djece, tako i turističkom smislu“, kazala je Vračarić Zaimović.

Istakla je i da imaju veliku podršku kolega iz Crne Gore i okruženja, koji su prepoznali značaj ove manifestacije.

„A talentovana djeca, koje je zaista dosta, motiv su nam više da nastavimo da njegujemo festival klasične gitare“, poručila je profesorica gitare Milena Vračarić Zaimović.

Treći „Guitar fest“ održan je u organizaciji Škole za osnovno muzičko obrazovanje i NVO „KAN“.

Projekat je finansijski podržan od strane Opštinske komisje za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama za 2019. godinu.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE