U Bijelom Polju obilježen Svjetski dan romskog jezika (video)

Bogatim kulturno-umjetničkim programom ”DELVESOI SAHRA-Božja čerga”, u kojem su učestvovale pripradnice romske zajednice, danas je u Bijelom Polju obilježen 5. novembar – Svjetski dan romskog jezika.

U dvorištu JU Ratkovićeve večeri poezije danas su se mogle čuti jasne poruke Romkinja iz Bijelog Polja, koje su poručile da će se boriti za očuvanje i standardizaciju romskog jezika, a formiranje Romskog kluba kulture prvi je korak ka tome.

Rozana Božović iz NVO “Romski pokret” zahvalila se svima koji su pomogli da kreiraju i realizuju program kojim su obilježili Svjetski dan romskog jezika.

“Ovo je prvi program koji realizuje naš Romski klub kulture i jako smo ponosni što u njemu učestvujemo mi - Romkinje iz naše bjelopoljske zajednice. Posebno želim da se zahvalim organizaciji HELP, direktoru JU Ratkovićeve večeri poezije i prijateljima iz NVU Klub kulture. Ovo je samo početak naše borbe”, kazala je Rozana Božović.

Direktor JU Ratkovićeve večeri poezije, Kemal Musić, istakao je da romski jezik na ovim prostorima ima svoje utemeljenje, a ovo je, kako je kazao, prvi korak ka njegovoj standardizaciji.

“Neko je davno rekao da je jezik život ljudi, a upravo to nas opominje da se mora raditi na očuvanju i standardizaciji romskog jezika, a naša ustanova će  im svakako pružiti podršku u tome”, poručio je Musić, dodajući da im predstavlja posebno zadovoljstvo to što je u okviru današnjeg programa predstavljena knjiga “Eremet” Ruždije Rusa Seidovića, jedinog Roma u Crnoj Gori koji je objavio književno djelo.

Nepoznavanje kulture i običaja Roma, ali i nedostatak njihove afirmacije od samih pripadnika te populacije, jedan je od ključnih problema romskog identiteta, kazao je danas Goran Joksimović, koordinator projekta „Kulturna integracija Roma/kijnja u opštini Bijelo Polje“, u okviru kojeg je i formiran Romski klub kulture.

„Identitet svake društvene zajednice zahtijeva posebnu brigu kako bi se očuvao i generacijski prenosio. Zato smo i odlučili da u okviru ovog projekta oformimo Romski klub kulture, kako bi ne samo Rome, već i većinsko stanovništvo upoznali sa bogatstvom različitosti i na taj način smanjili socijalnu izolaciju Roma u našem društvu“, kazao je Joksimović.

On je podsjetio da je projekat „Kulturna integracija Roma/kijnja u opštini Bijelo Polje“podržan u okviru šeme malih grantova pod nazivom  „Nevladine organizacije  u akciji promocije i zaštite ljudskiha prava Roma i Egipćana u Crnoj Gori“ koji finansira Evropska unija, a implementiraju organizacija Help i Romksa organizacija mladih „Koračajate sa nama – Phiren Amenca“.

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE