,,Titula najboljeg studenta veliko breme odgovornosti“ (video)

Bjelopoljac Šućro Madžgalj završava šestu godinu Medicinskog fakulteta u Beogradu, kao najbolji student,  a u današnjoj emisiji Radija Bijelo Polje kazao je da mu prija titula najboljeg, ali i nosi veliko breme odgovornosti koje se mora opravdati.

Gostujući putem zoom aplikacije, u emisiji ,,Student“, Madžgalj je istakao da je put do šeste godine bio je veoma sadržajan.

,,Šesta godina je prekretnica, sada smo potpuno zbunjeni, ne znamo šta, kuda i gdje. Nalazimo se na tački gdje nam se ,,lome i lete putevi i daljine“, i gdje se savijamo putem oštrica realnog. Sada sam i ja na raskrsnici različitih svjetova koje treba otključati, ključ nam je u rukama, samo je pitanje koja vrata ćemo otvoriti. Ispiti trenutno nijesu prioritet, koliko je važna budućnost. Tokom studentskih dana bilo je svega, od poniranja u svoje najveće strahove i razočarenja, do najveće sreće“, naveo je Šućro.  

Na pitanje zbog čega je baš odabrao medicinu, Madžgalj je kazao da nikada nije želio da upiše taj fakultet.

,,Do stadijuma u kojem sam sada zaslužna je nastavnica Nataša Drobnjak, iz osnovne škole ,,Dušan Korać“, koja je otkrila i razvila talenat za medicinu u meni, na početku za biologiju i prirodne nauke, a kasnije u srednjoj profesor Tomislav Tomović me dalje usmjeravao, i sa njim sam ostvarivao zapažane rezultate na državnim i međunarodnim takmičemnjima, tako da su oni jednim dijelom zaslužni za moj uspjeh. Nijesam sebe pronašao na prvoj godini fakulteta, ali sam znao da treba dalje da dokažem i sebi i drugima da mogu da radim stvari koje mi se ne dopadaju, zarad višeg cilja“, iskren je Šućro Madžgalj.

Tokom školovanja, usavršavao se u Portugalu, Kini, Španiji, Sloveniji i Hrvatskoj, a u današnjoj emisiji ,,Student“ ukazao je na razlike u sistemima obrazovanja, i naveo da svaka zemlja ima različit pristup obrazovanju, student-porofesor, kao i pristup organizaciji, ali da je, kako je kazao, izuzetno zadovoljan stečenim znanjem.

 Madžgalj je autor preko deset naučnih publikacija.

,,Od druge godine studija bavim se istraživačkim djelatnostima, najviše me interesuju neuro nauke. Bio sam na fiziologiji, biofizici, kasnije sam pisao iz farmakologije, interne i socio-medicine, ali i dermatologije. Pisanje publikacije je jako kompleksan i naporan posao, ali se zaista mnogo nauči, jer počnete da razmišljate kao istraživač, razvijate veliki broj hipoteza koje morate implementirati u svoju naučnu djelatnost“, podvukao je on.

Odgovornost je, kaže, bioti proglašen za najbopljeg studenta na fakultetu.

,,Uvijek sam srećan kada me proglase za najboljeg studenta, na prvoj godini mi je bilo drago što sam svima dokazao da ja to mogu, onima koji su zaista vjerovali u mene. Međutim, svaka naredna godina nije nosila taj isti osjećaj, jer sam bio medijski eksponiran, svjestan da imam mnogo veliki nivo znanja – ali da opet ne znam dovoljno, i sada nosim jedno veliko breme odgovornosti na leđima koje moram da opravdam“, iskren je Madžgalj.

Ističe da je cijeli život jedno veliko vraćanje istog.

,,Sizif je gurao kamen ka vrhu planine koji se sam kotrljao naniže, srećan je čovjek, jer je u tom trenutku pronašao sreću. Savjetujem mladima da konstantno rade, obnavljaju i usavršavaju se. Kada čovjek pronađe način da osluškuje sebe i pronađe sebe u tom krugu vraćanja istog, onda će zaista biti srećan i motivisan i moći će da pomjera planine“, zaključuje Šućro Madžgalj.

Madžgalj je dobitnik brojnih nagrada i priznanja, između ostalih i nagrade Zadužbine “Nikola Spasić”, nagrade Zadužbine “Nikola Spasić”, za najboljeg studenta, nagrade Ljekarske komore Crne Gore, “Komora naboljem studentu medicine”, i brojne druge. 

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: prt/scr video, privatna arhiva

Audio obrada: Sanida Kajević

Video obrada: Vladimir Jelić

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE