„Oaza“ od marta zatvorena, rad sa korisnicima i dalje online (video)

Ni nakon sedam mjeseci nijesu se stekli uslovi za ponovno otvaranje Udruženja roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju „Oaza“, a zbog složene epidemiološke situacije ne nadaju se skorijem početku, kazala je sekretarka tog udruženja, Rasema Hekalo.

Gostujući u emisiji „Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom“, Radija Bijelo Polje, Hekalo je istakla da su poštujući preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti prekinuli rad „Oaze“ još u martu, zbog rizika širenja infekcije.

„Epidemija virusa korona obustavila je sva dešavanja u našem udruženju, prekinula druženja i okupljanja, spriječila organizaciju radno-okupacionih terapija. Moram priznati da sam jako zabrinuta, jer „Oaza“ je naš drugi dom, a posebno su djeca i mladi sa smetnjama u razvoju ugroženi u ovoj situaciji, jer im promjena dnevne rutine često smeta. Tu smo se družili, pružali podršku jedni drugima, a čini mi se da smo svi sada osjetili i shvatili šta znači ta socijalna isključenost. Dugo godina su lica sa invaliditetom bila isključena iz svih društevnih tokova, a sada smo svi to osjetili na našoj koži, tako da se nadam da će sada društvo biti savjesnije, te da će imati više senzibiliteta za OSI“, kazala je Hekalo.

Ipak, i u vrijeme epidemije korona virusa, oni su osmilili način rada sa djecom i mladima sa smetnjama u razvoju, a nije izostala ni podrška njihovim roditeljima.

„Organizovali samo taj rad od kuće, imamo viber grupu putem koje kontaktiramo, a koju vodi naša psihološkinja, koja već dva mjeseca volontira kako bi nam svima pomogla da prevaziđemo ovu situaciju. Djeca dobijaju zadatke, a zatim dostavlju na uvid ono što su uradili. Iako boravak u „Oazi“ ne može ništa zamijeniti, ovaj način rada je dao rezultate u smislu toga da smo im pokazali da nijesu sami, da brinemo o njma i mislimo na njih“, istakla je sekretarka Udruženja roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju „Oaza“.

Hekalo je istakla da je psihološka podrška u ovom trenutku potrebna svima, a posebno roditeljima i djeci sa smetnjama u razvoju. Ipak, pored psihološke, pružali su ovih mjeseci i drugu podršku njihovim kroisnicima.

„Uz pomoć organizacije De Facto i bjelopoljskog Crvenog krsta uspjeli smo da obezbijedimo pakete podrške – hrane i higijene za 25 porodica. Takođe, preko programa javnih radova uspjeli smo bar na neko vrijeme da im obezbijedImo asistenta za pomoć u kući. Međutim, mislim da je neophodno kreirati poseban servis podrške za djecu i mlade koji imaju intelektualne smetnje, kombinovane, umjerene i teške. Njihove potrebe su specifične i zato je važno razvijati novi servis, koji će u kontinuitet biti dostupan“, navela je Hekalo, dodajući da su i uz podršku organizacije „Zračak nade“ iz Pljevalja takođe organizovali brojne online radionice.

Napomenula je i da su zabilježili dva slučaja korona virusa.

„Ali su imali blaže simptome, te im nije bilo neophodno bolničko liječenje. Roditelji su u jako opremzni, jer se bojimo da virus ne napadne one najrizičnije, odnosno djecu i mlade sa  umjerenim i težim invaliditetom“, istakla je sekretarka „Oaze“.

Brinu, kako je kazala, i o opstanku Udruženja roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju „Oaza“.

„Naš opstanak zavisi od projekata, jer se tako finansiramo, a već dvije ili čak tri godine nije nam odobren nijedan projekat kod Ministarstva rada i socijalnog staranja. Mi smo reagovali zbog toga, uputili otvoreno pismo, te se nadamo da će se neke stvari promijeniti, kako bi nastavili da pružamo podršku našoj djeci“, poručila je Hekalo.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE