,,Ravnopravan život u zajednici“ još jedan uspješno realizovan projekat Udruženja paraplegičara

Udruženje paraplegičara za Bijelo Polje i Mojkovac uspješno je realizovalo projekat ,,Ravnopravan život u zajednici“, kroz koji su ispunili cilj, dobijanje licence za pružanje socijalnih usluga, saopšteno je na današnjoj završnoj konferenciji za medije, održanoj u hotelu ,,Franca".

Predsjednica tog udruženja, Milka Stojanović, na današnjoj konferenciji je kazala da za njihov uspjeh nije samo zaslužan rad posljednjih 12 mjeseci, već, kako je kazala, traje 15 godina.

,,Proces licenciranja bio je jako zatjevan, jer postoje jasne i precizne procedure, ali ipak uz podršku Zavoda za zapošljavanje i Centra za socijalni rad uspjeli smo da dobijemo licencu za pružanje socijalnih usluga pomoć u kući i personalne asistencije“, istakla je Stojanović, i dodala da usluge doprinose potpunom uključivanju OSI u život zajednice kojoj pripradaju.

Pojašnjava da su usvojili standarde koji se moraju primjenjivati i prihvatiti, jer su, kaže, odobreni od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja.

,,Kroz projekat su uspostavljeni standardi za pružanje usluga personalne asistencije i pomoći u kući, obučeno je deset personalnih asistenata sa Biroa rada, organizovane su radionice za korisnike usluge podrške za život u zajednici, obezbijeđena je usluga personalne asistencije i pomoći u kući za tri korisnika u trajanju od pet mejseci, kao i medijske kampanje. Uspjeh projekta je u licenci, a mi kao licencirani pružaoci usluga moramo se pridržavati svih pravila koje su propisane od strane Minsitrastva rada i socialnog staranja“, navela je Stojanović.

Načelnica Biroa rada Bijelo Polje, Slađana Nedović, čestitala je Udruženju paraplegičara za Bijelo Polje i Mojkovac na uspješno realizovanom projektu.

,,Zaista mi je drago što sve ove naše napore dovodimo do kraja, definišući ih kroz standarde, Zakone i uslove, kako se to čini u zemljama Evropske unije. Dug put je bio da se dođe do ovog institucionalnog prihvatanja i rješavanja problema. Nadam se da će i ostala udruženja u Bijelom Polju koja okupljaju lica sa invaliditetom, stvarati uslove da ova usluga bude dostupnija što većem broju OSI“, navela je Nedović.

U ime Centra za socijalni rad obratila se Vanja Mašković, koja je kazala da je Udruženje paraplegičara pionirska organizacija i vjetar u leđa Zakonu, lokalnoj zajednici i državi.

,,Čestitam na dobijanju licence, i veoma mi je drago što je ovo Udružnje ostvarilo svoj cilj. Poenta servisa podrške je da omogući samostalan život osobi sa invaliditetom, da sama bira način na koji će zadovoljiti svoje potrebe, vrijeme u koje će da ih zadovolji ali i na koji način. Mi smo kroz te edukacije učili i o odnosu prema OSI, o istorijskom razvoju tih odnosa. Naučili smo šta su trenutne mogućnosti društva u kojem živimo, i na koji način se zadovoljavaju njihove potrebe“, pojašnjava Mašković.

Projekat ,,Ravnopravan život u zajednici“ finasijski je podržan od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja posredstvom  Komisije za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata/programa u oblasti Podrška izgradnji i unapređenju kapaciteta organizacije civilnog društva pružalaca usluga socijalne i dječije zaštite djeci sa smetnjama i teškoćama u razvoju, mladim, odraslim i starim licima, u procesu dobijanja licence za obavljanje djelatnosti i kvalitetnijeg pružanja usluga socijalne i dječije zaštite.

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE