Gudović u Portugalu istražuje inovacije u vinskom turizmu (video)

Nakon prve godine studija na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, Bjelopoljac Nikola Gudović odlučio je da školovanje nastavi u Americi, a potom i u Evropi, gdje je svih prethodnih godina postizao zapažene rezultate.

Gudović je trenutno na master studijama za inovacije u vinskom turizmu, Univerziteta Porto u Portugalu.

U današnjoj emisiji ,,Student”, Radija Bijelo Polje, Gudović je govorio o iskustvu tokom studiranja i sistemima obrazovanja koje je iskusio kroz višegodišnje školovanje.

,,Program o inovacijama u vinskom turizmu mi je zvučao zanimljiv, nekako je drugačiji, i nikada ranije nijesam čuo da neko ima takvo iskustvo akademskog izbora. Tokom programa, jedan semester sam proveo u Španiji, drugi u Francuskoj i sada u Portugalu završavam posljednji akademski semestar koji ću provesti u učionici. Već sljedeći semestar rezervisan je za master rad. Kroz iskustvo sam shvatio da vinska industrija ima ogroman potencijal, jer se vinarije sada pretvaraju u risorte, gdje ljudi mogu da probaju hranu uz degustaciju vina, ali uživaju u ljepotima hotela i svemu što oni nude. Crna Gora ima ogroman potencijal, i to je zemlja koja ima najduži rasplet vinograda čak i u Evropi", dodaje Nikola.

Za ljude u Portugalu kaže da su veoma srdačni.

,,Osjećam se isto kao kod kuće, jer ovdje imaju sličan mentalitet, i vina su ovdje odlična”, objašnjava Nikola.

Jedan dio studija, Gudović je završio u Americi, a boravak pamti kao najljepše godine života.

,,Tokom studentskih dana sam shvatio da  ja zapravo nikada nijesam adaptiran u našoj državi, jer sam se u Americi osjećao kao da sam rođen i odrastao u tom društvu”, dodaje on.

Kaže da je tokom studija imao priliku da  promijeni više sistema obrazovanja.

,,Pristup obrazovanju je dosta drugačiji nego kod nas u Crnoj Gori, jedina mana u Americi su visoke cijene studiranja, koje su enormne za naš standard. Srećom, ja sam imao stipendije koje su pokrile većinu tog školovanja, dok studenti dobijaju uslove koji su, u odnosu na Crnu Goru, nezamislivi. Odnos sa profesorima sveden je na prijateljski nivo”, upoređuje Gudović.

Nikola je imao priliku da radi u Njujorku, u restoranu istaknutog kulinarskog šefa u Americi, Davida Burkea.

,,Restorani nikada nijesu bili moj prioritet, više sam bio okrenut ka hotelima, ali nijesam htio da ispustim tu priliku. Tu sam radio dvije godine, prvih par mjeseci kao server, kasnije sam dobio unapređenje da radim kao menadžer programa pića koji je dosta bio fokusiran na vino. Nije lako iskustvo, ali izuzetno lijepo”, prisjeća se on.

Gudović savjetuje mlade da uvijek rizikuju i probaju ono što žele.

,,Uvijek krenite od svoje zemlje, cijenite ono što imate. Čuvajte našu zemlju Crnu Goru, imamo jednu ali vrijednu”, ističe Gudović.

 

 

 AUDIO SNIMAK EMISIJE 

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: prt/scr, privatna arhiva

Audio obrada: Sanida Kajević

Video obrada: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE