Kovačević: "Posno" kulturno ljeto pokazalo koliko su nam zapravo festivali potrebni (video)

Virus korona je urušio naš život, pogotovo kulturna dešavanja u našem gradu, a samim tim i ambiciozni plan Centra za kulturu koji smo postavili još u januaru mjesu, kazao je direktor jedne od najznačajnijih ustanova kulture u Bijelom Polju, Milko Kovačević.

Gostujući u emisiji „Kulturna mapa“, Radija Bijelo Polje, Kovačević je istakao da su imali vrlo ambiciozan program za ovu godinu.

„Ta ambicija nije bila nerealna, već zasnovana na prethodno postignutim dogovorima za razmjenu kulturnih aktivnosti sa renomiranim kućama kulture u Crnoj Gori, kao što su Crnogorsko narodno pozorište, KIC „Budo Tomović“, a onda i diljem Crne Gore sa svim kulturnim centrima. Planirali smo da ova godina bude puna kulturnih dešavanja koje bi, siguran sam, naša publika lijepo primila. Jedino što u tom planu nije bilo dobro, jeste što nijesmo mogli pretpostviti razmjere širenje virusa korona“, rekao je Kovačević.

Naglasio je da je ovo, u kulturnom smislu, trebalo da bude godina jubileja, u kojoj je trebalo proslaviti 50. godina od osnivanja Festivala dramskih amatera, organizovati tradicionalni Internacionalni festival tamburaških orkestara, izvesti nove pozorišne predstave.

„Jubilej Festivala dramskih amatera, jednog od najstarijih festivala ne samo u Bijelom Polju, već i u Crnoj Gori, planirali smo da obilježimo na pravi način, da toga dana u Bijelom Polju okupimo sve kulturne poslenike, pogotovo pozorišne poslenike, reditelje, glumce i da odamo priznanje svima onima koji su tokom tih 50 godina davali dodatni značaj i dignitet ovoj manifestaciji, rijetkoj te vrste u našim okvirima. Takođe, Internacionalni festival tamburaških orkestra, koji se prema nekom planu održava krajem jula ili početkom avgusta, nijesmo mogli realizovati, jer nije bilo   mogućnosti, zbog  mjera  Instituta za javno zdravlje i NKT-a, a one su preporučivale organičavanje broja publike ili uopšte nemogućnost održavanja tako velikih javnih skupova“, ispričao je direktor Centra za kulturu.

On je istakao da je upravo ovo „posno“ kulturno ljeto, pokazalo koliko su nam zapravo potrebni festivali.

„Vidjeli ste kakvo smo u suštini imali posno ljeto, na našim ulicama se nije osjećala graja u susret onim festivalima po kojima se naše Bijelo Polje i prepoznaje. To je i odgvor na pitanje da li nam trebaju festivali – itekako nam trebaju, možda drugačije koncipirani, ekonomičnije osmišljeni, ali svakako nam trebaju jer su oni znak raspoznavanja Bijelog Polja“, podvukao je Kovačević.

Posebno se osvrnuo na podršku Opštine razvoju bjelopoljske kulturne scene.

„Budžet Centra za kulturu je 380 000 eura, kada saberete budžete javnih ustanova Muzej Bijelo Polje i  Ratkovićeve večeri poezije, uz kapitalni budžet koji se naslanja na operativni budžet opredijeljenih sredstava, onda dobijate cifru približnu milion ura, što je zaista veliki iznos.To je negdje oko 4 % ukupnog budžeta naše opštine, a taj procenat izdvajanja za kulturu je značajno veći u odnosu na ostale opštine, ne samo u našoj državi, već i vani. To je pokazatelj da Opština Bijelo Polje sa posebnom pažnjom i senzibilitetom prati kulturu i kulturna dešavanja i u finansisjkom smislu, tako da sam kao direktor Centra za kulturu zahvalan lokalnoj samoupravi odbornicima koji su podržali ovakav budžet, čime su iskazali privrženost Centru za kulturu, drugim kulturnim institucijama i uopšte kulturnim događajima u našoj opštini“, kazao je direktro Kovačević, napominjući da vrata Centra za kulturu godišnje prođe od 60 do 70 000 ljudi.

Ipak, da se život polako vraća i u klulturne institucije, pokazuje nedavno održana izložba ,,Refleksije Mediterana”, a i za večeras je zakazan poetsko-muzički događaj ,,...dođavola'', međutim, Kovačević ističe da je zdravlje aposlutni prioritet.

„Naša obaveza je da poštujemo mjere NKT-a. Znate, ako vam neko povjeri takvu ulogu da čuvate ljude u svom kolektivu, imovinu, onda vi nemate drugog izbora, stavljate prioritetno da je zadravlje uposlenih i posjetioca na prvom mjestu, a onda pokušavate da poslije toga uradite ono što možete“, rekao  je on.

Ono što je moguće, uprkos epidemiološkoj situaciji,  jesu galerisjki programi, programi likovne prirode, kao i književne večeri, a Kovačević posebno ističe da je značajno poraslo interesovanje za knjigu.

„Ipak su ovo stresni uslovi, posebni psihološki momenti i naši sugrađani najbolje uz knjigu mogu da prebrode ovu situaciju. Tako da je knjiga uvijek dobar drug, iako je u jednom momentu bila apsolutno marginalizovana, u ovim uslovima su mnogi mir pronašli upravo u njoj. Značajn broj građana dolazi u biblioteku, imamo sve više članove, tako da smo naručili novi kontigent knjiga“, kazao je Kovačević u emisiji „Kulturna mapa“.

Istakao je i da se radi na razvoju pozorišta.

„Uradili smo i jednu pozorišnu predstavu sa četiri mlada akdemska glumca, među kojima su i naši Bjelopoljci Moamer Kasumović i Petar Novaković. to su dva momka za koja ubuduće smatramo da će biti nosioci pozorišnog života u našem gradu. Dakle, ovo su naši inicijlni koraci ka stvaranju producentskog pozorišta, a zatim i njegovu evoluciju u profesionalno pozorište“, podvukao je direktor Centra za kulturu.

Napomenuo je i da je Bijelo Polje dobilo 3D bioskop, a  njegovo puštanje u rad zavisi isključivo od epidemiološke istuacije.

„Već dva, tri mjeseca je prošlo od kada je sve završeno, audio i video oprema je instalirana, tako da smo stvorili uslove da ljubitelji filmske umjetnosti paralelno sa građanima svijeta budu u prilici da odgledaju sve najnovija i najbolja filmska ostvarenja“, kazao je Kovačević.

Na kraju, istakao je i da se nada nekim ljepšim vremenima i poručio da će dati maksimum kako bi, poštujući mjere NKT-a, do kraja godine realizovali bar dio planiranih aktivnosti.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević, Sanida Kajević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE