Centar za podršku djeci i porodici sigurno utočište za sve žrtve nasilja

Centar za podršku djeci i porodici dobijanjem licence za rad od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja, definisao je rad na novi način, kazala je direktorica te ustanove Rada Đerić, na sjednici lokalnog parlamenta,  ističući da  Centar pruža  smještaj odraslim i starim  licima, kao i  osobama sa djecom.

“Smještaj se obezbjeđuje u skladu sa standardima propisanim Pravilnikom o smještaju lica u prihvatilištu – skloništu. Njima se pruža savjetodavna i psihosocijalna podrška  kako bi se te osobe osnažile i stekle  znanja o svojim pravima, mogućnostima zaštite i pružanja stručne pomoći”, navela je Đerić.

Ona je istakla da je problem nasilja u porodici problem cijelog društva, te da je potrebno preduzeti odgovarajuće preventivne mjere u cilju  njegovog sprečavanja.

Podsjetila je da se prošle godine  Centru za podršku  djeci i porodici za pomoć obratilo 58  lica, od kojih je njih 23  boravilo u Prihvatnoj stanici  Centra,  dok  su za 35 lica pružene pružene savjetodavne  usluge u prevazilaženju problema. U Prihvatnoj stanici  koja je namijenjena urgentnom zbrinjavanju korisnika, u 2019. godini je smješteno 23 lica, od kojih  14 maloljetnih i 9 punoljetnih lica.  

Odbornica Vesna Pavićević iz Demokratske partije socijalista kazala je da je Opština Bijelo Polje prepoznata po brizi za sve socijalno ugrožene. “Poseban senzibilitet pokazuje prema zaštiti djece i porodice, a Centar za podršku djeci i porodici predstavlja prvi javni servis u regionu za prihvat i pomoć djeci koja su žrtve nasilja ili su u stanju potrebe”, kazala je Pavićević.

Odbornici su danas većinom glasova izglasali izvještaj o radu i finansijski izvještaj za prošlu godinu, kao i program rada za 2020.

 

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Vladimir Jelić

Tekst objavila: Sanida Kajević   

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE