Gojaznost kod djece posljedica savremenog načina života (video)

U Crnoj Gori svaki peti dječak i svaka deseta djevojčica imaju višak kilograma, a gojaznost kod djece iz godine u godinu se stalno povećava. Slično je i u ostatku svijeta.

Koliko je ozbiljna situacija može se zaključiti po tome što je gojaznost poslije kardiovaskularnih i malignih bolesti, na trećem mjestu kao uzrok smrtnosti. Po broju gojazne djece Crna Gora se nalazi na četvrtom mjestu u Evropi nakon Španije, Grčke i Italije. Za većinu djece pretjerana težina je posljedica sa jedne strane usvojenih nezdravih prehrambenih navika i premalo fizičke aktivnosti sa druge strane, kaže prim. dr Ifeta Erović, specijalista higijene. Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, dr Erović ističe da je gojaznost posljedica savremenog načina života, te da se zdrave  prehrambene  navike uspostavljaju  u najranijem životnom dobu.

“Gojaznost  kod djece, ne samo kod nas nego i u svijetu, posljedica je savremenih trendova u ponašanju,  životu i ishrani. Danas se najviše pribjegava gotovim jelima a djeci se najčešće kao poklon i nadoknada za nešto, kupuju slatkiši. Slatkiši i šećer su najčešći glavni uzrok gojaznosti, a pored ishrane i šećera koji se unose u enormnim količinama, postoje i drugi zdravstveni problem koji uzrokuju gojaznost”, ističe dr Erović.

Ona zamjera što roditelji smatraju zdravom i naprednom djecu sa viškom kilograma, te podsjeća da je gojaznost ne samo bolest, već i uzrok drugih zdravstvenih problema.

“Veliki je procenat djece predškolskog uzrasta koji su imali povišene masnoće u krvi, opterećenu jetru sa poremećenim parametrima kao posljedicu  prekomjernog unosa gaziranih pića i raznih grickalica. Sve te namirnice sadrže previše konzervansa i aditiva, koji u organizmu izazivaju  razne promjene. Druge promjene su kasnije vidljive i kad nastanu zdravstveni problemi onda više nema povratka, jer nastaje radna nesposobnost i veliki materijalni troškovi u liječenju nastalih kompilakcija”, kaže dr Erović.

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana  večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

Tekst objavila: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje