Zbog krize izazvane virusom korona opštinski budžet smanjen na 13 miliona

Odbornici lokalnog parlamenta usvojili su na današnjoj sjednici prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o budžetu Opštine Bijelo Polje za 2020. godinu, kojom je opštinski budžet planiran u iznosu od 13.005.199,20 eura.

Rebalans budžeta usvojen je sa 24 glasa za, sedam odbornika je bilo protiv, a dva uzdržana.

Sekretarka Sekretarijata za finansije Alida Nuhodžić, objasnila je da je rebalans  budžeta nužan zbog situacije koju je prouzrokovala pandemija Covid-19, te da je nakon niza konsultacija i sastanaka sa predstavnicima Ministarstva finansija, predsjednik Opštine Petar Smolović donio odluku o njegovoj izmjeni.

“Predloženim rebalansom budžet se umanjuje za dva i po milona u odnosu na dosadašnji, koji je iznosio 15.650. 000 eura”, kazala je Nuhodžić.

Ona je podsjetila, da je za tekuću budžetsku potrošnju planirano 6.400.073 eura, otplatu duga 3.639.516 eura, a kapitalni budžet  2.965.609,20 eura.

"Za plate će biti biti izdvojeno  1.451.100 eura", naglasila je Nuhodžić i dodala da Opština redovno izmiruje zarade zaposlenih u lokalnoj samoupravi i javnim ustanovama čiji je osnivač. 

Predsjednik Opštine Petar Smolović, istakao je da su rebalansom budžeta uspjeli da zaštite socijalno ugrožene kategorije, ali i da obezbijede uslove za dalji ekonomski razvoj, te da je budžet objektivan, ekonomičan i održiv.

“Nijesmo dirali socijalna davanja, ni umanjili izdvajanja za SUBNOR, boračke i invalidske organizacije, sredstva za novorođenčad.  Na drugoj  strani, povećali smo izdvajanja za poljoprivrednike i Crveni krst”, kazao je Smolović, dodajući da će manje novca dobiti pojedine sportske i ustanove kulture, jer su određene manifestacije otkazane ili odložene.

Odbornik  DPS-a Abaz Kujović saglasan je da je rebalans budžeta još jedna potvrda realne finansijske politike koja se vodi u bjelopoljskoj opštini.

"Rebalansom budžeta obezbjeđuje se finansijska stabilnost i realizacija svih kapitalnih projekata”, istakao je Kujović.

Odbornik SNP-a, Miomir Mijo Vojinović, pohvalio je  napore lokalne samouprave da se ekonomskim mjerama pomogne građanima zbog posljedica pandemije virusa korona, ali je kazao, da  ta  partija  ipak neće  podržati predloženi  budžet.

Za Marka Ljujića iz Demokrata nema dileme da budžet mora biti u interesu svih građana.  

 

 

Autorka: Sanja Dulović
Foto: Vladimir Jelić
Tekst objavila: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.