Veče etno muzike u centru za kulturu

Četvrtog dana festivala Ljetnjih večeri muzike održan je program Etno music night u kojem su nastupali Bjelopoljci  Bako Dizdarević (saz), Branko Jovanović (frula), Balša Jovanović (frula, harmonika), Mulaz Pilica, Zamir Ciriković (tambura).

Učesnici su istakli da su ovakve manifestacije dobra prilika da se promovišu stari instrumenti, muzika i lijepe pjesme koji su dio tradicije crnogorskog naroda.

Branko i Balša Jovanović na frulama i harmonici izveli su splet crnogorskih, albanskih i makedonskih pjesama i igara.

„Muzika nema granica i ona može ljude da spoji, poveže i iz njih izvuče ono najljepše, zbog toga se uvijek rado odazivam na ovakve manifestacije, jer i ako sam amater, moja ljubav prema muzici veća je od muzičkog neznanja“ kazao je Jovanović.

I Mulaz Pilica iz Bistrice predstavio se publici sa dvije pjesme iz bjelopoljskog kraja.

Fahrudin -Bako Dizdarević njeguje sviranje na pomalo zaboravljenom instrumentu-saz, koji je zavolio nakon gitare koju je u mladosti svirao.

„Nekada se u našem gradu njegovala sevdalinka i sevdah uz ovakve instrumente, ali sada toga je veoma malo. Jedino kroz manifestacije ovakvog tipa mogu promovisati muzika i pjesme koje su po malo pale u zaborav“ kazao je Dizdarević.

Sa tri narodne pjesme bjelopoljskoj publici predstavio se i Damir Ciriković sa sinovima Rejhanom i Izudinom, koji inače djeluju u okviru tamburaškog sastava Muzički signali.

„Porodično njegujemo i izvodimo narodnu muziku i sa radošću učestvujemo na ovakvim manifestacijama u cilju promovisanja tradicije i kulture naroda sa ovih prostora“ istakao je Ciriković.

Projekat „Ljetnje večeri muzike“ podržalo je  Ministarstvo kulture Crne Gore  u okviru kampanje „Živimo kulturu“

Autorka i foto : Vanja Šabanović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE