Bjelopoljske srednje škole spremne za početak nastave

Bjelopoljske srednje škole spremne su za novu školsku godinu, čiji je početak zbog složene epidemiološke situacije odložen za 1. oktobar.

Uz poštovanje preporuka Ministarstva prosvjete i Nacionalnog koordinacionog tijela u školske klupe će učenici prvog razreda, dok će ostali srednjoškolci nastavu pratiti online.

Direktor Gimnazije „Miloje Dobrašinović“, Nebojša Rovčanin, kazao je da su već preduzeli sve mjere kako bi sačuvali zdravlje učenika, ali i predmetnih nastavnika.

“Mi smo apsolutno spremni za početak školske godine, kako infrastrukturno, tako i kadrovski. Vodeći se  preporukama Ministarstva prosvjete i Instituta za javno zdravlje učenike prvog razreda koji će pohađati nastavu podijelićemo u grupe do 15 đaka, moraće da se poštuje distanca i nosi maska, a posebno ćemo voditi računa o higijeni i dezinfekciji prostora. Spremni smo i za online nastavu, predmetni nastavnici su prošli obuke, nadam se da ćemo imati dobar rezultat, te da ćemo na ovaj način prije svega sačuvati zdravlje djece, ali i predmetnih nastavnika”, kazao je direktor Rovčanin.

On je dodao da već imaju iskustva sa online nastavom, što će im omogućiti da sada uklone neke nedostatke, ali i napomenuo da će učeni imati petanestodnevne konsultacije.

“Iz prakse znamo da zbog nedostaka tehničke opremljenosti pojedini učenici možda neće biti u mogućnosti da u potpunosti isprate online nastavu, ali ćemo naći načina da im dostavimo materijal i zaista ćemo voditi računa o baš svakom gimnazijalcu”, poručio je direktor Gimnazije „Miloje Dobrašinović“.

Spremni za nove izazove su i u Srednjoj elektro-ekonomskoj školi, a direktor te obrazovne ustanove, Miodrag-Bato Ivezić, nada se da korona virus neće ući u školske klupe.

“Napravili smo raspored za tri smjene, jer osim učenika prvog razreda koji će redovno pohađati nastavu, ostali će vježbe i praktičnu nastavu takođe obavljati u školi. Kako bi kontakte sveli na minimum odlučili smo da nastava bude kabinetska, kako ne bi mijenjali učionice, časovi će trajati 30 minuta, a naravno obavezno je poštovanje svih preporuka koje smo dobili od Ministarstva”, istakao je Ivezić.

Direktor Srednje elektro-ekonomske škole kazao je i da se nada da će učenici ozbiljno shvatiti situaciju, te da će posvećeno pratiti online nastavu.

“Očekujem odgovornost i posvećenost od učenika, svjesni su da će se sve provjere znanja vršiti u školi, zato vjerujem da su spremni za usvajanje novih znanja”, rekao je direktor Srednje elektro-ekonomske škole.

Akcioni plan za nastavnu godinu pripremili su i u Srednjoj stručnoj školi, a direktor Semir Balić smatra da su preporuke i smjernice Ministarstva prosvjete i Nacionalnog koordinacionog tijela apsolutno jasne.

“Mi smo uradili akcioni plan do detalja, prateći preporuke koje smo dobili i uzimajući u obzir to da će se praktična nastava odvijati na tradicionalan način, u radionicama ili kod poslodavaca, u zavisnosti od obrazovnog profila. Imamo i 185 učenika prvog razreda, tako da moramo voditi računa da njihovi kontakti budu svedeni na minimum, imaće odvojen ulaz od profesora, a mjeriće im se i temperatura, dužni su da nose maske, poštuju distancu”, naveo je direktor Balić.

On je istakao i da su imali dovoljno vremena da razmotre pređašnja iskustva vezana za online nastavu, te da su na osnovu toga formirali smjernice za predstojeći rad.

“Našu školu pohađaju djeca sa ruralnih područja, neka su iz porodica sa manjom platežnom moći, tako možda nemaju svi pristup internet i računaru, ali ćemo voditi računa i o njima i naravno naći načina da i to riješimo. Koristićemo i neke nove alate i programe, pored onog koji je preporučilo Ministarstvo prosvjete, a povećali smo i kapacitet elektronske školske platforme”, saopštio je direktor  Srednje stručne škole.

Balić je istakao i da će nastavničko vijeće gotovo svakodnevno zasijedati kako ne bi bilo propusta.

Podsjetimo, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić, kazao je danas da ukoliko epidemiološka situacija bude nepovoljna, u jednom broju opština je moguće da početak školske godine krene po planu B, odnosno u potpunosti metodom učenja na daljinu.

Begić je podsjetio da je IJZ u avgustu dostavio preporuke i smjernice za postupanje Ministarstvu prosvjete, u kojima su jasno navedeni opšti principi koji se moraju poštovati, kao i okolnosti koje se moraju uzimati u obzir prilikom odlučivanja o načinu i vremenu otvaranja vaspitno-obrazovnih ustanova.

Autorke: Sanja Čujović Dulović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE