Najavljena izgradnja hidro-masažnog bazena za korisnike „Tise“ (video)

U sklopu Dnevnog centra „Tisa“ uskoro će biti izgrađen hidro-masažni bazen, čime će se steći uslovi za uvođenje novih terapija,  kojima će se unaprijediti  kvalitet života djece i mladih sa smetnjama u razvoju u Bijelom Polju, saopštio je direktor te ustanove, Ensad Omerović.

Predstavljajući projekat „Nove usluge socijalne zaštite za poboljšani kvalitet života“, koji ta ustanova realizuje u saradnji sa Dnevnim centrom za djecu sa smetnjama u razvoju i OSI iz Nikšića, Omerović je istakao da će uskoro početi radovi na izgradnji hidro-masažnog bazena, te da će biti organizovana i obuka stručnih radnika za primjenu nove terapije.

„Ovo je jedan od najznačajnijih projekata od osnivanja naše ustanove, jer će njegova realizacija omogućiti uvođenje i primjenu novih vidova terapije. Tu prije svega mislim na hidro-masažne terapije sa kojima ćemo početi odmah nakon završetka igradnje bazena, površine 32 m2.   Zahvaljujući tim terapijama djeca sa smetnjama će razviti logo motoriku, ali određene vježbe će im pomoći da lakše obavljaju neke svakodnevne aktivnosti. Takođe, u okviru ovog projekta ćemo  opremiti kabinet asistivne tehnologije, čime će se omogućiti djeci da bolje komuniciraju i da upotrebom savremene tehnologije i aparata urade one stvari koje do sada nijesu mogli“, pojasnio je direktor JU Centar za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju „Tisa“.

Omerović je napomenuo i da je jedna od važnijih aktivnosti projekta „Nove usluge socijalne zaštite za poboljšani kvalitet života“ i uvođenje nove radno-okupacione radionice.

„Riječ je o art okupaciji, koja podrazumijeva obuku ne samo djece, već i roditelja. Svi radovi koji budu izrađeni tokom radionica, biće izloženi na izložbama u Bijelom Polju i Nikšiću. Uprkos trenutnoj epidemiološkoj situaciji uspjeli smo već da organizujemo edukaciju stručnog kadra za art okupaciju, tako da smo  organizovali kamp za korisnike i njihove roditelje, pa je njih oko 50 boravilo u etno selu „Montenegro“. Naravno, mi ćemo i po završetku projekta nastaviti sa ovim radionicama, ali i sa primjenom svih novih terapija koje ćemo uvesti“, saopštio je direktor „Tise“.

Istakao je i da je u okviru projekta uspostavljen Savjet za socijalnu zaštitu djece i mladih sa smetnjama u razvoju, koji okuplja 13 institucija i nevladinih organizacija koja tretiraju pitanja socijalne zaštite ovih kategorija u Bijelom Polju i Nikšiću.

Direktor „Tise“ naglasio je i da dnevni centar trenutno ne prima korisnike, zbog situacije sa koronavirusom.

„Nadamo se da ćemo od 1. oktobra krenuti sa radom, ali u izmijenjenom režimu“, rekao je Omerović.

Direktorica Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invalidietetom iz Nikšića, Radojka Koprivica, kazala je da im je zadovoljstvo što su partneri na jednom ovako važnom projektu.

„Ovo je samo jedan u nizu projekata koji realizujemo sa Dnevnim centrom „Tisa“, a zahvaljujući njemu imamo priliku da razmijenimo iskustva iz raznih oblasti. Ovog puta smo se fokusirali na primjenu novih metoda rada u radu sa djecom sa smetnjama u razvoju, kako bi poboljšali uslove boravka u našim dnevnim centrima. Riječ o inovativnoj metodi, koja zapravo predstavlja nadgradnju radno-okupacionih terapija, radi se o art terapiji, koja je na neki način primjenjivana i ranije u našim centrima, ali sada je pružena prilika ne samo korisnicima, već i roditeljima da rade sa djecom, nauče nešto novo i to koristeći se novim materijalima, koa što su tekstil, vuna, svila, sitni predmeti od kojih se pravi nakit, kao i dakupaž tehnika“, kazala je Koprivica.

Ona je istakla da su posebno značajne hidro-masažne terapije.

„Iako u našoj ustanovi nemamo bazen, ovo je prilika da naši stručni radnici steknu znanja vezana za primjenu te terapije, a ne sumnjam da će biti prilike da i naši korisnici koriste bazen u „Tisi“, dok se ne steknu uslovi da i mi dobijemo svoj“, podvukla je Koprivica.

Projekat „Nove usluge socijalne zaštite za poboljšani kvalitet života“ dio je Programa Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, vrijednog 18 miliona eura.

Projekat je počeo sa realizacijom 1. marta 2020. i trajaće sve do 31. avgusta 2021. godine.

Autorke: Sanja Čujović Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE