Psihološkinja Danijela Femić na stručnom usavršavanju u Velikoj Britaniji (video)

Psihološkinja u bjelopoljskom Domu zdravlja, Danijela Femić, dobitnica Chevening stipendije (Čevening), otputovala je ove sedmice u Veliku Britaniju, gdje će se narednih godinu dana usavršavati i sticati nova znanja.

Stipendiju Čevening dodijelila joj je Vlada Velike Britanije, u okviru međunarodnog programa školovanja koji je usmjeren ka profesionalnom akademskom razvoju uspješnih visokoškolaca.

Gostujući danas u novoj emisiji ,,Student“, Radija Bijelo Polje, budući master nauka kliničke i zdravstvene psihologije, Danijela Femić, putem zoom aplikacije kazala je da je imala jaku motivaciju da se prijavi na konkurs za stipendiju.

,,Direktorica ustanove u kojoj radim, dr Majda Dobardžić, omogućila mi je saradnju sa UNICEF-om, kada je i krenula priča u vezi sa Programom za roditeljstvo. U okviru tog programa sarađivala sam sa profesoricom koja radi na Univerzitetu u Bangoru, na kojem sam sada. Imala sam saradnju i sa profesorima sa Oxforda i tako smo došli na ideju da se prijavim na konkurs, jer je nemoguće da neko iz naše sredine finansira sebi boravak i plati master studije u Velikoj Britaniji“, navodi Femić.

Ističe da je bilo potrebno dosta truda, vremena i odricanja kako bi dobila ovu vrijednu stipendiju.

,,Pružila mi se prilika da se usavršavam u onoj oblasti koju volim, što nije bilo moguće u Crnoj Gori, a to je klinička i zdravstvena psihologija. Mnogo mi se sviđa to što je ovdje sve organizovano i znamo kako teče cijeli taj proces. Pošto je u toku pandemija virusa korona, jedan dio će se bazirati na online učenju, dok će drugi biti 1:1, nešto će biti održano u malim grupama. Izučavaću jako interesantne predmete koji će mi mnogo pomoći da, kada se vratim u Dom zdravlja ,nastavim da gradim svoju karijeru i da ljudima u svom gradu pružim dodatne usluge koje mislim da će biti visokog kvaliteta“, uvjerena je psihološkinja.

Ove godine, stipendiju Čevening dobilo je šest osoba iz Crne Gore, koje su raspoređene u različitim djelovima Velike Britanije.

,,Kada uporedimo programe studiranja, razlikuju se dosta. U Velikoj Britaniji svaki predmet je odvojen, neki predmeti zahtijevaju projekte, drugi seminarske radove, a ima i esejskih radova. Studentska godina počinje 28. septembra,a trenutno pohađam orjentacioni kurs.To je period kada nas upoznaju sa životom u kampusu, obavezama na fakultetu i svemu što nam je neophodno“, pojašnjava Danijela Femić.

Cilj stipendije jeste učenje, ali i komunikacija sa drugim ljudima, upoznavanje tamošnje kulture i običaja.

,,Mnogo mi znači stipendija, jer je veoma značajna. Nešto što bih preporučila svim mladim ljudima, s tim što moraju imati već određena postignuća u svojim oblastima, ali, i jasne ciljeve, šta želite da radite ovdje ali i kasnije u svojoj zemlji",navodi Femić.

Savjetuje mladima da vjeruju u sebe, trude se i nikada ne odustaju.

,,Interesujte se za ovakve programe koji otvaraju vidike za sve i nijesu značajni samo za pojedinca već i za društvo“, poručila je Femić.

 

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: privatna arhiva; Printcreen

Video obrada: Vladimir Jelić

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE