Nikčević: Za razvoj kinematografije neophodna bolja infrastruktura

Okrugli sto "Promocija filmske kulture na sjeveru Crne Gore” koji je i dio istoimenog projekta, održan je danas u hotelu Franca, u organizaciji nevladinih organizacija Centar za omladinsku edukaciju i Crnogorski filmski festival i uz podršku bjelopoljskog Centra za kulturu.

Govoreći o zastupljenosti filmskog sadržaja u Centru za kulturu, umjetnički direktor Dražen Konatar, kazao je, da ta ustanova njeguje izdavačku, pozorišnu, likovnu, muzičku i filmsku djelatnost.

,,Centar za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo" nastoji da u okviru tehničkih mogućnosti, ovdašnjoj publici prikaže što veći broj filmskih projekcija. Zbog pandemije korona virusa bili smo prinuđeni da sve programe otkažemo do daljnjeg, a period između prvog i drugog talasa epidemije iskoristili smo da u tehničkom smislu osavremenimo bjelopoljsku filmsku kulturu i vratimo  publiku u bioskope. Bioskop je krajem juna opremljen novom tehnologijom, ali, zbog aktuelne epidemiološke situacije, nijesmo upriličili zvanično otvaranje.  U početku ćemo prikazivati po dva filma, jedan dječji, a drugi ,,Mulan” u 3D tehnologiji”, istakao je Konatar.

Marija Nikčević, savjetnica za međunarodnu saradnju, promociju i plasman u Filmskom centru, na današnjem okruglom stolu istakla je, da je za razvoj kinematografije neophodna adekvatna infrastruktura.

,,Upravo zbog toga je važna podrška Filmskog centra i Ministarstva kulture kada je u pitanju proces digitalizacije, što smo mi i učinili u Bijelom Polju. Interesovanja za filmsku umjetnost počinje od upoznavanja filmskih djela, a što je nemoguće ukoliko nemate prostor za to. Zbog toga  je neophdno fokusirati se na značaj digitalizacije u opštinama na sjeveru i na taj način stvoriti pretpostavke  mladima  da na pravi način upoznaju filmsku kulturu”, poručila je Nikčević.

Rediteljka i scenaristkinja, Gana Čomagić, osvrnula se na problem scenarista i reditelja, istakla da  oni nemaju svoju autonomiju, zbog čega je izostala zakonska zaštita.

,,Postoji disbalans moći odlučivanja i autorskih prava i investiranja u filmsko djelo. Osjećate se ostavljeno po strani i morate da nalazite način kako da balansirate u odnosu sa prorucentom, u slučaju da  se desi neki konflikt kako da se iz njega izvučete a da vaše djelo ne nastrada, a sve to predstavlja veliki problem”, dodala je Čomagić. 

Ističe da treba uključiti više selektora u centre kulture koji vrše odabir filmova.

Pozorišna i filmska glumica Jelena Đukić, kazala je da je Crna Gora malo i mlado tržište.

,,Vjerujem da se stvari mijenjaju na bolje, ali mislim da imamo manju priliku da zaigramo. Film je rijetkost u našoj državi i razumijem da je rediteljima i producentima lakše da angažuju zvijezdu koja će kasnije prodati film, a što će  mladog glumca ostativiti po strani. Problem predsatavljaju  i to,  što je naša sredina zatvorena", poručila je Đukić.

Inače, u okviru projekta "Promocija filmske kulture na sjeveru Crne Gore", organizovane su filmske projekcije u Andrijevici, Beranama, Plužinama, Bijelom Polju i Mojkovcu. Projekat  finansira Ministarstvo kulture Crne Gore.

Moderator današnjeg okruglog stola bila je Jelena Šoškić.

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE