“Sinergija nauke, ekonomije i društva ključna za razvoj privrede”

U okviru projekta “Naukom za razvoj privrede”, koji realizuju nevladine organizacije Novi poredak i Akademija društvenih nauka, održane su dvije online edukativne radionice i jedan okrugli sto sa ciljem promocije sinergije nauke, ekonomije i privrede u Crnoj Gori.

Cilj projekta je unapređenje i jačanje sinergije između nauke, ekonomije i društva na sjeveru Crne Gore i podsticanje privrednika za prihvatanjem inovativnih naučnih dostignuća.

“U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, a sa ciljem zaštite aktivnih učesnika radionica, održana je online radionica sa temom ,,Enerija i održiva životna sredina” kojom prilikom je predavač mr. Bojana Brajić govorila o ciljevima ove tematske oblasti, odnosno o povećanju inovativnog korišćenja obnovljivih izvora energije i povećanju inovativnih aktivnosti prirecikliranju i valorizaciji otpada”, saopštio je Radivoje Bogavac iz NVO “Novi poredak”, ističući da je Crna Gora prepoznata kao regionalno energetsko čvorište sa visokim stepenom iskorišćenosti obnovljivih izvora energije i mineralnih sirovina na principima cirkularne ekonomije i održive životne sredine.

Druga online informativna radionica, kako je kazao Bogavac, bila je posvećena održivom i zdravstvenom turizmu, o čemu je govorio predavač Boban Šestović.

“Crna Gora ima veliki potencijal za razvoj turizma zahvaljujući raznolikosti prirorodnih ljepota i istorijsko-kulturnih znamenitosti koncentrisanih na relativno malom prostoru, što je tom prilikom istakao i professor Šestović. Takođe, naš region je prepoznata destinacija održivog i zdravstvenog turizma sa diverzifikovanom i autentičnom turističkom ponudom baziranom na inovativnim poslovnim modelima i uslugama”, naveo je Bogavac.

Nakon online tribina, realizovan je okrugli sto uz pridržavanje svih mjera NKT-a na kojem je više stručnjaka iz različitih oblasti, privrednika i poljoprivrednih proizvođača iznijelo svoje mišljenje i viziju razvoja simbioze nauke i privrede.

“Neki od zaključaka okruglog stola su tematski različiti, ali streme zajedničkom cilju pospješivanja sinergije privrede, ekonomije i društva i odnose se na podizanje nivoa svijesti građana i doprinosu edukaciji poljoprivrednih proizvođača o zdravoj životnoj sredini i organskoj proizvodnji. Takođe, na okruglom stolu je istaknuto da je ruralnom razvoju i seoskom turizmu neophodna dodatna podrška kroz zakonodavne okvire, posebno kroz regulisanje  osnovnih smjernica za njihov razvoj. Predloženo je i formiranje poljoprivrednog smjera u srednjim školama, kako bi se stvorio obrazovani i stručni kadar, koji će benefite od nauke moći da primijeni u praksi, a sugerisano je i obezbjeđivanje i učenicima i studentima prakse, posebno u poljoprivredi i turizmu. Sa okruglog stola upućen je i apel nadležnim organima za neophodnost kreiranja Strategije za razvoj  poljoprivrede od miniumum pet godinažŽ”, saopštio je Radivoje Bogavac iz NVO “Novi poredak”.

Koordinator projekta i izvršni direktor NVO “Novi poredak”, Radivoje Bogavac, napomenuo je i da se projekat “Naukom za razvoj privrede” bazira na važnim nacionalnim dokumentima, među kojima su - Strategija pametne specijalizacije Crne Gore 2019-2024, Strategija inovativne djelatnosti 2016-2020 i Strategija naučno-istraživačke djelatnosti 2017-2021.

“U Evropskoj uniji je izrađeno više od 120 strategija pametne specijalizacije. U okviru evropskih strukturnih i investicionih fondova i nacionalnih / regionalnih šema finansiranja za podršku ovim strategijama dostupno je više od 67 milijardi eura”, naveo je on I istakao da je Crna Gora jedina država van EU koja je usvojila Strategiju pametne specijalizacije u junu 2019 godine.

Postizanje glavnog cilja pametne specijalizacije, kako je kazao,  bazira se se na tri ključna strateška pravca koji predstavljaju generalnu dugoročnu viziju razvoja zemlje, i to: zdrava, održiva  i digitalizovana Crna Gora.        

Projekat “Naukom za razvoj privrede” realizuje se uz finansijsku podršku Ministarstva nauke Crne Gore.

Izvor i foto:NVO Novi poredak