Mrvaljević: ,,Džudisti Favorita disciplinovani i uspješni sportisti" (video)

Proslavljeni džudista, sportski direktor Džudo saveza Crne Gore, Srđan Mrvaljević, na poziv džudo kluba ,,Favorit“ boravi u Bijelom Polju, gdje je trebalo da bude održano polaganje za učeničke pojaseve, ali je, zbog aktuelne epidemiološke situacije i novih Mjera Nacionalnog koordinacionog tijela, taj sjutrašnji događaj otkazan.
 
Gostujući u emisiji ,,Aktuelno“, Radija Bijelo Polje, Mrvaljević je kazao da je džudo klub ,,Favorit“ odgovoran sportski subjekat, koji, kako ističe, daje veliki doprinos džudo Savezu Crne Gore.
 
,,Imali smo dobru ideju da večeras odradimo trening i družimo se sa djecom, da imaju priliku još dodatno da nauče, a već sjutra da polažu za pojaseve. Međutim, epidemiološka situacija se mijenja, tako da će biti ispoštovane Mjere Nacionalnog koordinacionog tijela. Treber Camić mi je objasnio šta su i kako radili sa djecom u prethodnom periodu, i siguran sam da kao i prošle godine preko 90% polaže“, pojasnio je on.
 
On navodi da je Crna Gora bogata talentima.
 
,,Na nama je da im omogućimo da taj puni potencijal i ostvare. Ima dosta dobrih klubova i na primorju i u Podgorici. Ponosni smo jer imamo dva kluba koja su od strane države proglašeni za od posebnog značaja za državu, klubovi ,,Akademik“ i ,,Ibar. Ovaj sport pretrpio je turbulencije u proteklom periodu, ali mislim dasada stvari polako dolaze na svoje“, istakao je džudsita Srđan Mrvaljević. 
 
 
U današnjoj emisiji kazao je da džudo nosi određene vrijednosti i principe.
 
,,Djecu uvijek savjetujem da moraju slušati roditelje, i postizati dobre rezultate u školi. Moraju poštovati trenere, protivnike i salu, jer da nije njih ne bi mogli unaprijediti svoje znanje i vještine. Disciplina, poštovanje i samokontrola su osnovni principi ovog sporta“, pojašnjava.
 
Na pitanje o stanju džudoa u Crnoj Gori, Mrvaljević je naveo da ima mnogo talenata, ali da se, kako ističe, mora raditi na njihovom unapređenju.
 
,,Materijala ima, i vjerujem da će se tradicija džudoa u našoj državi nastaviti. Imamo zaostatak za drugim zemljama regiona, možda da se bolje radilo u proteklih šest ili sedam godina bilo bi drugačije, jeste veliki problem infrastruktura, ali eto, zahvaljujući Vladi Crne Gore koja je formirala Ministarstvo sporta, dobili smo šansu da se ovaj sport unaprijedi. To se i radi punom parom, tako da sam optimista i vjerujem da će stvari ići samo na bolje“, iskren je Mrvaljević.
 
Pojašnjava da današnje generacije imaju veću prednost kod učenja ovog sporta.
 
,,Uslovi su bolji nego što sam ih ja imao kada sam počinjao, ali trebaju biti još bolji kako bi bili dobri konkurenti u svijetu. Ako zajedno budemo radili dobro, možemo brzo dobiti dobre i fer uslove“, uvjeren je Mrvaljević.
 
Podsjetimo, trostruki olimpijac Srđan Mrvaljević 2011. godine proglašen je za najboljeg sportistu države, a kako je kazao u emisiji ,,Aktuelno“, Radija Bijelo Polje, taj rezultat nosio je posebnu emociju, jer je tada, kako kaže, sazrijevala i nezavisna država Crna Gora.
 
,,Prve olimpijske igre u Pekingu za mene su bile i najuspješnije sa tri pobjede, završio sam sedmi na tabeli, što je bilo veliko iznenađenje za džudo svijet. Godinu dana kasnije bio sam peti na Prvenstvu svijeta, a dvije godine kasnije drugi na Prvenstvu, sve to nosi posebne emocije i veoma sam ponosan na to“, prisjeća se.
 
Navodi da u sportu nema čarobnog štapića, već da mladi treba samo da rade na sebi.
 
,,Talenat je 5% a ostalih 95% je rad, trud i odricanje. Roditelji moraju da vjeruju i podržavaju, na djeci je da rade, a na trenerima da ih vode. Ništa se ne dešava preko noći u sportu, treba strpljenja da bi na kraju imali uspješan rezultat“, zaključio je Mrvaljević.
 
 
 
 
 
Autorka: Eldina Bećirović
 
Tonska realizacija, foto i video: Sanida Kajević
 
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 
BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE