Otvoren vrtić u Bijelom Polju, upis djece u toku

Javna predškolska ustanova “Dušo Basekić” u Bijelom Polju počela je danas sa radom, nakon što je bila zatvorena zbog epidemije korona virusa.

Gotovo sve vaspitne jedinice koje su bile u funkciji i prije stupanja na snagu privremenih mjera, danas su otvorene, a rad je organizovan uz poštovanje preporuka nadležnih zdravstvenih ustanova, saopštila je za Radio Bijelo Polje direktorica JPU “Dušo Basekić”, Gordana Knežević.

“Danas smo poslije dvomjesečne pauze otvorili sve vrtiće u gradu, a odjeljenja koja funkcionišu u okviru škola nijesu počela sa radom, jer su obrazovne ustanove i dalje zatvorene. Veliki broj djece je jutros opet počeo da pohađa vaspitne grupe, tako da dan protiče savršeno,  djeca su vesela, raspoložena, jedva su čekala da se vrate u vrtić”, istakla je Knežević.

Ona je naglasila da su u skladu da preporukama prije otvaranja sve vrtiće dezinfikovali, prostorije su očišćene, tako da je sve bilo spremno za povratak djece.

“Vaspitači, medicinske sestre i svi zaposleni su upoznati sa privremenim mjerama koje moramo poštovati, a koje su nama upućene od strane Ministarstva prosvjete, na osnovu preporuka Instituta za javno zdravlje. U skladu sa njima je organizovan naš rad, a mjere se odnose na pojačanu dezinfekciju prostora, održavanje fizičke distance kada je u pitanju spavanje djece i organizovanje obroka, a djeca će biti raspoređena u manje grupe”, pojasnila je direktorica JPU “Dušo Basekić”, Gordana Knežević.

Knežević je istakla i da su roditelji dužni da djetetu izmjere temperaturu prije nego ga dovedu u vrtić.

“O tome treba da obavijeste trijažnu sestru, a ukoliko dijete ima temperaturu ili bilo koji respiratorni problem, ne dovode dijete u vrtić, već se javaljaju izabranom ljekaru”, podvukla je ona.

Direktorica JPU “Dušo Basekić” napomenula je da je u toku i elektronski upis djece u vrtiće.

“Ministarstvo prosvjete je izradilo elektronsku platformu za upis djece, procedura je vrlo jednostavna, data su precizna upustva, a i mi preko FB stranice dajemo sve važne informacije oko upisa i pojašnjavamo procedure. Odziv je veliki,  svi su se uglavnom dobro snašli,  već se oko 250 djece upisalo, a mi smo spremni da izađemo u susret svim roditeljima koji nemaju otvoren mail nalog, a žele da upišu djecu”, saopštila je direktorica Knežević.

Kako je istakla upisali su i šestoro djece romske populacije.

“Upisujemo i djecu romske populacije, tu nam pomaže medijatorka Sanja Selimović, koja nam je pripremila sve podatke za tu djecu, matične brojeve, tako da smo već upisali šestoro djece romske populacije u vrtić “Kolibri” u Njegnjevu”, saopštila je direktorica JPU “Dušo Basekić”.

Ona je kazala da imaju preporuku Ministarstva prosvjete da se sva djeca upišu.

“I prošle godine smo u skladu sa našim kapacitetma uspjeli da izađemo u susret potrebama sve djece, a  vjerujemo da će tako biti i ove godine”, poručila je Knežević.

Knežević je podsjetila da je Javna predškolska ustanova “Dušo Basekić” bila uključena u akciju “Igraj se doma” koju je pokrenulo Ministarstvo prosvjete, UNICEF i Udruženje roditelja.

“Od prvog dana je naš vrtić uključen u tu kampanju i zaista smo imali rekordan broj aktivnosti, objavili smo oko 350 video snimaka koji prikazuju aktivnosti vaspitača i djece, kao i oko 80 strukturisanih aktivnosti koje su vaspitači osmislili za djecu. Takođe, odziv roditelja je bio nevjerovatan, uživali su i zahvalni su na podršci koju im je pružila naša ustanova tokom trajanja mjera, tako da je i djeci bilo lakše da prebrode tu izolaciju. Kampanja “Igraj se doma” zaista je imala veliki uspjeh, a i mi smo dali jedan veliki doprinos svemu tome”, zaključila je Knežević.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: arhiva RBP

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE