Maturanti polažu završne ispite, škole se spremaju za upis novih đaka

Polaganje maturskih i stručnih ispita i u bjelopoljskim srednjim školama sprovodi se uz poštovanje svih epidemioloških mjera i preporuka Ministarstva prosvjete i NKT-a, a već od 29. juna počeće upis novih generacija i to elektronskim putem.

Direktori bjelopoljskih srednjih škola ističu da je završen jedan dio ispita, tako da su učenici već imali testiranja iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog  jezika  i  književnosti, Matematike i Engleskog jezika, a narednih dana biće organizovano interno polaganje stručnih i izbornih predmeta.

Nošenje maski, obavezna distanca, dezinfekcija ruku bila je obavezna u svim srednjim školama prilikom polaganja eksternih ispita, a učenici su se prema riječima direktora bjelopoljske Gimnazije „Miloje Dobrašinović“, Nebojše Rovčanina, pokazali visok stepen odgvornosti i discipline.

„Do sada su održana su polaganja iz književnosti, engleskog jezika i matematike i zaista moram istaći da su se učenici ponašali jako odgovorno i da su ispoštovali sve ono što se tražilo od njih. Rezulatati još uvijek nijesu gotovi, ali mi smo navikli da naši učenici budu uspješni kada je u pitanju ta eksterna provjera znanja, a ne sumnjam da će biti tako i ovaj put“, istakao je Rovčanin, napominjući da će interni ispiti biti organizovani od 8. do 10. juna.

Nakon održanih ekstrenih provjera znanja u bjelopoljskoj Srednjoj stručnoj školi već sjutra počinju interna polaganja, koja će biti organizovana za sve učenike trećeg stepena i oko 30 učenika četvrtog.

Kako je saopštio direktor te obrazovne ustanove, Semir Balić, i ta testiranja biće organizovanja uz poštovanje mjera i preporuka.

„Uvjeren sam da će naši učenici pokazati odgovornost i kada su u pitanju interne provjere znanja i polaganje stručnih predmeta, te da će i ova testiranaj proteći bez gužvi i zadržavanja, a uz obavezno nošenje maske i dezinfekciju ruku“, rekao je Balić.

On je istakao da su djeca zadovoljna onim što su odradili tokom ekstrene provjere znanja.

„Naravno da li su i koliko bili uspješni pokazaće rezultati testova“, rekao je direktor Srednje stručne škole.

I u bjelopoljskoj Srednjoj elektro-ekonomskoj školi uspješno je održano polaganje maturskih ispita, a direktor Miodrag Bato Ivezić nada se da će svi učenici položiti, kako bi i ovu generaciju ispratili na pravi način.

On je još jednom zahvalio Ministarstvu prosvjete koje je obezbijedilo maske za učenike i dezinfekciona sredstva.

„U skladu sa tim mjerama organizovaćemo i polaganje stručnih predmeta  i odbranu radova od 8. do 11. juna“, saopštio je Ivezić.

Prate stare generacije, a spremaju se za upis novih učenika

Upis učenika u srednje škole u Crnoj Gori počeće 29. juna elektronskim putem, a mjesta ima za 8.000 učenika.

Srednja elektro-ekonosmka škola poziv devetacima uputila je putem video zapisa objavljenom na sajtu te obrazovne ustanove, a direktor Miodrag Bato Ivezić kaže da će biti mogućnosti i da djeca dođu u školu kako bi se upoznala sa obrazovnim profilima koje nude.

„Prošle godine samo upisali 160 učenika, ovaj put tražimo osam odjeljenja, a nadamo se da će intreseovanje biti na tom nivou“, rekao je Ivezić.

Bjelopoljska gimnazija „Miloje Dobrašinović“ takođe je spremna za nove učenike, a direktor Nebojša Rovačnin očekuje da će uspjei da formiraju pet odjeljenja po 28 učenika.

„Gimnazija je uvijek atraktivna za sve one koji razmišljaju gdje će nastaviti svoje obrazovanje, tako da očekujemo da interesovanje bude veliko i ove godine“, rekao je Rovčanin.

Uspjesi bjelopoljskih gimnazijalaca na državnim takmičenjima i međunarodnim smotrama znanja, kako je istakao, potvrđuju da se u toj školi  radi dobro i kvalitetno.

„Tako da je naša škola pravo mjesto za nastavk njihovog školovanja“, poručio je Rovčanin.

Kvalitetan nastavni kadar, moderna oprema, ali i novi smjer – farmaceutski tehničar, razlozi su zbog kojih Srednja stručna škola treba da bude izbor devetaka, istakao je direktor te obrazovne ustanove, Semir Balić.

„Umjesto smjera špedicije, ove godine uvodimo smjer farmaceutski tehničar, tako da vjerujemo da je to ono što će svakako dodatno privući djecu“, istakao je Balić.

On očekuje da do 29. juna mjere budu dodatno ublažene, kako bi upisivanje moglo da se vrši kao i ranijih godina.

„Mislim da je inače manje učenika ove godine, a nadamo se da ćemo upisati oko  170 đaka, kao i prošlo“, dodao je direktor Balić.

Podsjetio je da u Srednjoj stručnoj školi imaju više obrazovnih progarama - turistički tehničar, prehrambeni tehničar, tehničar za kompjutersko konstruisanje i upravljanje, tehničar za drumski saobraćaj i farmaceutski tehničar.

„A od trećih stepena-  automehaničare, instalatere, kuvare i konobare, pekare i prodavace, tako da smo obuhvatili sva deficitarna zanimanja“, naglasio je Balić.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: arhiva RBP

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE