Smolović za RBP: Osuđujem napad na državne simbole na Trgu Slobode

Predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, osudio je napad na državne simbole u Bijelom Polju i poručio da najoštrije treba kazniti one koji ne poštuju državu u kojoj žive i njene simbole.

„I kao građanin i kao predsjednik danas sam zgrožen i iznenađen ovakvim jednim vandalskim činom, atakom na državne simbole i to baš na centralnom gradskom trgu – Trgu Slobode, ispred spomenika antifašistima i boricma palim u Drugom svjetskom ratu. Upravo taj Trg Slobode predstavlja sve ono za šta se borimo - za antifašizam i multietničko Bijelo Polje, koje je i prepoznato ne samo u Crnoj Gori, nego i mnogo šire, kao multinacionalni, multikonfesionalni grad, koji je lider po demokratiji, ali i transparentnosti, što je i dokazano posljednjim istraživanjima Evropske unije rađenim u Crnoj Gori“, kazao je predsjednik Smolović u izjavi za Radio Bijelo Polje.

On je istakao da od državnih organa očekuje da brzo i efikasno reaguju i da počinioce ovog gnusnog akta najstrožije kazne.

„Kako bi svi mi građani  Bijelog Polja i Crne Gore nastavili da živimo u miru i toleranicji, ali i znali da smo mirni i sigurni i spokojni u svojim domovima, gradu i u svojoj državi Crnoj Gori“, dodao je prvi čovjek bjelopoljske opštine.

Smolović je kazao da vjeruje da su ovo individualni akti, iako određene političke strukture svojim neodgovornim ponašanjem podgrijavaju labilne pojedince da atakuju na državu, institucije i ono što nam je najsvetije , a to su mir, tolerancija i državni simboli Crne Gore i Bijelog Polja.

„Mislim i siguran sam da su ovo pojedinačni akti, ali nas to upozrava da budemo savjesni i odgovorni i da se ovakve stvari definitivno ne ponavljaju u budućnosti“, naglasio je predsjednik Opštine.

On je poručio građanima Bijelog Polja da budu spokojni.

„Bijelo Polje je mirna i tolerantna sredina, mi već vjekovima živimo u suživotu i toleranciji , ali neka ovi „drugi“ budu sigurni u efikasnost i pravovremenost državnih organa koji će istrjerati ovu akciju na čistac. Moramo demistifikovati te ljude i osuditi ih i zakonski, ali i sa aspekta javnosti jer niko nema pravo u ovom momentu da remeti suživot mir, toleranicju i da ne poštuje državu Crnu Goru u punim njenim simbolima na zančajne praznike i na najotvorenijem Trgu Slobode koji je personifikacija Bijelog Polja“, zaključio je predsjednik Petar Smolović.

Podsjetimo,  vandali su u ranim jutarnjim satima na trgu Slobode u Bijelom Polju polomili postolja i držače, ali i oskrnavili 12 državnih zastava, koje se svake godine postavljaju u čast obilježavanja Dana nezavisnosti.

Iz Centra bezbjednosti Bijelo Polje saopštili su da preduzimaju sve mjere i radnje u cilju identifikacije počinilaca ovog krivičnog djela.

„Policijski službenici su na terenu, radimo na identifikaciji izvršilaca ovog krivičnog djela, a o ovom slučaju je obaviješten i osnovni državni tužilac“, saopštili su za Radio Bijelo Polje iz Centra bezbjednosti.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: arhiva RBP, Opština Bijelo Polje

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE